Фото: Міністерство оборони Литви

Литва передала Україні партію бронетранспортерів M577

У вівторок, 23 квітня, до України прибула партія бронетранспортерів M577, які передала Литва.

Як повідомляє прес-служба Міністерства оборони балтійської країни, підтримка України з їх боку є довгостроковою. Загальна вартість наданої Литвою допомоги оцінюється в 610 мільйонів євро. 

Зазначається, що цього року литовці надали Києву допомоги приблизно на 84 мільйони євро та передбачається, що така позитивна динаміка підтримки від Вільнюса триватиме.

"У відповідь на запити України цього року Литва вже поставила боєприпаси калібру 155 мм, бронетранспортери M577, системи боротьби з безпілотниками, необхідне для зимового сезону обладнання та комплекти теплого одягу, боєприпаси до протитанкового гранатомета Carl Gustaf, пульт РАЙЗ-1. системи підриву, генератори, легкий штурмовик, розібраний на частини літак L-39ZA "Альбатрос" та інше забезпечення", — пишуть у прес-службі оборонного відомства Литви.

Зазначимо, що раніше, а саме 15 квітня, міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте під час зустрічі з міністром внутрішніх справ України Ігорем Клименком у Львові заявила, що уряд Литви запланував надання 400 тисяч євро на закупівлю металодетекторів для навчальних закладів, а також на реабілітацію українських військових.

"Це чудова можливість побачити на власні очі все, що відбувається у вашій країні, включно зі злочинами російської армії у ваших колись мирних містах і селах. Будьте певні, що ми підтримуємо вас і стоїмо на вашому боці у час, коли ви боретеся за наші спільні цінності", — заявила Білотайте.

Важливо додати, що Литва залишається серед найбільших прихильників України у світі за часткою ВВП, а двостороння допомога Україні становить 1,5% ВВП. Крім того, частка Литви в підтримці України ЄС становить ще 0,5% ВВП країни.

Нагадаємо, що 11 квітня президент Володимир Зеленський зустрівся з президентом Литви Гітанасом Наусєдою. Зустріч відбулася у межах робочого візиту до Литовської Республіки для участі в дев'ятому саміті Ініціативи трьох морів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Світ, 23.04.2024 15:21