Фото: Defence Express

Литва передала Україні пускові установки NASAMS: названо кількість

Литва передала Збройним силам України дві пускові установки для зенітно-ракетних комплексів середньої дальності NASAMS. Вони будуть інтегровані в підрозділи вогневого управління української армії.

Про це 10 листопада повідомило литовське міноборони. Міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що ці установки доповнять та розширять операційні можливості систем NASAMS, подарованих Норвегією і США.

"Наша підтримка залишається важливим фактором в обороні України. Ми дослухаємось до потреб України та закликаємо наших союзників також їх почути", — наголосив Анушаускас.

Зазначається, що у червні агентство оборонних ресурсів при міноборони Литви підписало контракт із норвезькою компанією Kongsberg на придбання пускових установок NASAMS. Перед переданням установок українські військовослужбовці пройшли комплексну підготовку.

Разом із пусковими установками NASAMS Литва також надала висококласні автомобілі, необхідні для екіпажів ракетних комплексів. Додатковий пакет для обслуговування комплексів надало норвезьке міноборони.

"Загальна вартість військової допомоги Литви в Україні становить близько півмільярда євро. Найближча планова військова підтримка Литви включає боєприпаси для гранатометів, транспортні засоби та різноманітне обладнання, необхідне для зимового сезону", — додали у міноборони Литви.

Раніше повідомлялось, що Україна отримає від Литви два мільйони євро. Їх спрямують на ліквідацію соціальних наслідків війни з Російською Федерацією.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте заявила, що Україна отримає від Литви у 2024 році близько 340 мільйонів євро. Частину грошей витратять на сферу освіти та біженців.

Своєю чергою старший помічник президента Литви Ярослав Неверович повідомляв, що влада Литви буде продовжувати допомагати Україні. Зокрема країна підтримуватиме нашу державу у сфері енергетики, на яку найближчої зими, імовірно, очікуються нові атаки з боку Росії.

Варто відзначити, що у серпні Литовська Республіка виділила Україні пакет нової допомоги. Зокрема, туди увійшли ракети NASAMS, безпілотники, матеріально-технічне обладнання. Крім передання військової техніки, Литва також продовжить навчання українських солдатів, надавати медичну допомогу та реабілітацію, консультувати експертів, вносити кошти в міжнародні фонди допомоги Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.11.2023 20:49