Фото: Defence Express

Литва передасть Україні пускові системи NASAMS

Литва найближчим часом передасть Україні пускові системи протиповітряної оборони NASAMS.

Про це повідомляє Міністерство оборони Литви.

"Наш новий військовий пакет підтримки включає постачання двох пускових установок NASAMS, які ми придбали влітку", — йдеться у заяві.

У відомстві додають, що крім додаткових систем NASAMS Україна отримає боєприпаси калібру 155 мм, які Литва замовляє для ЗСУ спільно з іншими країнами ЄС.

Також за словами міністра, підготовка до зими вже розпочалася, тому найближчим часом Литва передасть Україні електрогенератори та інше обладнання, необхідне для холодного сезону.

Що відомо про NASAMS 

Система протиповітряної оборони NASAMS складається з радара, ракети "повітря-повітря" та центру розподілу вогню. Установка може знищити літаки, безпілотники та крилаті ракети.

Батарея NASAMS третього покоління включає шість мобільних пускових установок ракет малої дальності IRIS-T SLS, встановлених на гусеничних машинах, а також триколісну високомобільну пускову установку.

установка NASAMS

Фото: Вікіпедія

Одна пускова установка NASAMS має шість ракет. Сама батарея (а це дев'ять або 12 установок) може за 12 секунд випустити близько 70 ракет. У батарею також входять 3D-радари (AN/TPQ-64), що їх виробляє американська компанія Raytheon, кілька допоміжних сенсорів, командний пункт управління вогнем. Дальність ураження складає від 2,5 до 40 км; висота ураження — від 30 м до 16 км; час реагування — 10 секунд. 

Нагадаємо, 5 серпня Литовська Республіка виділила Україні пакет нової допомоги. Зокрема, туди увійшли ракети NASAMS, безпілотники, матеріально-технічне обладнання. Крім передання військової техніки, Литва також продовжить навчання українських солдатів, надавати медичну допомогу та реабілітацію, консультувати експертів, вносити кошти в міжнародні фонди допомоги Україні.

Додамо, у 2024 році Україна отримає від Литви близько 340 мільйонів євро. Частину грошей витратять на сферу освіти та біженців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.10.2023 21:28