Фото: "Еспресо"

Литва привітала Україну з Днем Незалежності пакетом військової допомоги

Україна отримала ще одне привітання з нагоди Дня Незалежності. У четвер, 24 серпня, Литва оголосила про черговий пакет військової допомоги на суму 41 мільйон євро. 

Про це повідомили у прес-службі Міністерства оборони Литви.

Відомо, що у пакет входять боєприпаси Carl Gustaf, гвинтівки, радари морського спостереження, боєприпаси калібру 5,56 мм, генератори, засоби боротьби з дронами та багато іншого. Україні також буде передано ракетні комплекси NASAMS. 

Також зазначають, що Литва готує експертні консультації і виділяє кошти до міжнародних фондів підтримки України, сприяє навчанню українських солдатів та проводить для них курси.

Що відомо про NASAMS 

Система протиповітряної оборони NASAMS складається з радара, ракети "повітря-повітря" та центру розподілу вогню. Установка може знищити літаки, безпілотники та крилаті ракети.

nasals

Фото: Вікіпедія

Одна пускова установка NASAMS має шість ракет. Сама батарея (а це дев'ять або 12 установок) може за 12 секунд випустити близько 70 ракет. У батарею також входять 3D-радари (AN/TPQ-64), що їх виробляє американська компанія Raytheon, кілька допоміжних сенсорів, командний пункт управління вогнем. Дальність ураження складає від 2,5 до 40 км; висота ураження — від 30 м до 16 км; час реагування — 10 секунд. 

Нагадаємо, 5 серпня Литовська Республіка виділила Україні пакет нової допомоги. Зокрема, туди увійшли ракети NASAMS, безпілотники, матеріально-технічне обладнання. Крім передання військової техніки, Литва також продовжить навчання українських солдатів, надавати медичну допомогу та реабілітацію, консультувати експертів, вносити кошти в міжнародні фонди допомоги Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.08.2023 15:18