Вальдемарас Сарапінас і Володимир Зеленський. Джерело мережа X

Литва відкликає свого посла з України: в чому причина

Литва планує відкликати Вальдемараса Сарапінаса з посади посла в Україні. Річ у тому, що дипломат очолить посольство в Польщі, де в литовців упродовж певного часу не було свого дипломатичного представника.

Про це повідомив LRT. Журналісти дізналися, що литовського дипломата, згідно з урядовим проектом, відкличуть із посади посла в Україні 17 червня цього року. На цю посаду Вальдемараса Сарапінаса призначили 2020 року.

З початку вересня минулого року Литва залишилася без посла у Польщі, коли Едуардаса Борисоваса відкликали після закінчення терміну його повноважень. Наразі литовський пост у Варшаві очолює тимчасовий повірений у справах Аудрона Маркевичена.

Наприкінці минулого року Міністерство закордонних справ Литви заявило, що канцелярія президента затримує призначення нового посла Литви у Польщі. Тривалий пошук кандидатури посла у Варшаві критикували литовські політики.

Голова Сейма Вікторія Чміліте-Нільсен заявила, що "у таку годину, коли в Україні йде війна, коли в Польщі відбулися зміни, коли відбулися вибори, важко виправдати відсутність посла". Вона додала, що "ми всі страждаємо, але дуже важливо продовжувати підтримувати такі тісні зв'язки з Польщею, щоб співпраця була ефективною на всіх рівнях".

Однак зараз усі розбіжності, схоже, позаду, тож Литва матиме повноцінного дипломатичного представника у Варшаві, що має цілком логічний вигляд, зважаючи на загалом дружні відносини між країнами.

Нагадаємо, що 11 квітня президент Володимир Зеленський зустрівся з президентом Литви Гітанасом Наусєдою. Зустріч відбулася у межах робочого візиту до Литовської Республіки для участі в дев'ятому саміті Ініціативи трьох морів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.04.2024 23:53