Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента

"Ми здатні дотиснути Росію": Зеленський розповів про сподівання від саміту миру у Швейцарії

Представницький Глобальний саміт миру здатен розв’язати питання, які перед ним поставлені. На ньому Україна хоче спочатку узгодити без Росії документ за всіма найактуальнішими пунктами.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський.

"Я думаю, що до саміту у Швейцарії приєднаються понад 80 країн. Вважаю, що в підсумку ми вийдемо з результатом", — наголосив він.

Принаймні, за його словами, це цілком реально зробити за деякими важливими пунктами.

"Якщо весь світ домовиться, що це справедливо, потім ми знайдемо формат, як зробити так, щоб на це пішла Росія. Я в цьому впевнений, що будуть сильні країни, здатні дотиснути політично Російську Федерацію", — запевнив український президент.

Він навів приклад, як це відбувалося вже із зерновою ініціативою. Тоді всі разом не дали заблокувати цю угоду, натомість розробили документ спільно з Туреччиною й Організацією Об’єднаних Націй, і це спрацювало.

Як відомо, виступаючи на саміті G20 у листопаді 2022 року, президент України Володимир Зеленський запропонував формулу миру, щоби зупинити російське повномасштабне вторгнення.

У січні 2024 року Україна та Швейцарія розпочали підготовку до проведення Глобального саміту миру, на якому обговорюватиметься запропонована формула миру. Зустріч відбудеться на рівні очільників держав, до її підготовки залучили понад 80 держав і міжнародних інституцій.

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден може взяти участь у конференції з питань миру в Україні. Її запланували у Швейцарії приблизно на середину червня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.04.2024 20:38