Минулого року щодня помирали сім тисяч новонароджених

20 ЖОВТНЯ 2017 12:56

У століття достатку і величезних наукових досягнень щорічно мільйони малюків не доживають до свого п'ятого дня народження через хвороби, які можна було б запобігти.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

У 2016 році щодня помирали 15 тисяч дітей у віці до п'яти років. 46 відсотків з них - сім тисяч - прожили не більше 28 днів.   

За останні сім років глобальні показники дитячої смертності в цілому знизилися.   

У 2000 році у віці до п'яти років померло 9,9 млн. малюків, а в 2016 році - 5,6 млн.   

Про це говориться в новій доповіді, підготовленій спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Всесвітньою організацією охорони (ВООЗ) здоров'я, Всесвітнім банком і Департаментом ООН з соціальних і економічних питань. У документі приведені статистичні дані про дитячу смертність у всьому світі.   

«З 2000 року вдалося врятувати життя 50 мільйонів дітей у віці до п'яти років, що свідчить про серйозну прихильність урядів і їх партнерів боротьбі з передвідворотними дитячими смертями», - заявив представник ЮНІСЕФ Стефан Петерсон.  

Проте, за його словами, багато дітей все ще помирають через хвороби, які можна було б запобігти або вилікувати.   

У міжнародного співтовариства є усі необхідні знання і технології для повернення цієї тенденції назад. Серед головних причин загибелі маленьких дітей - пневмонія і діарея.   

На ці два захворювання доводиться 16 і 8 відсотків, відповідно, усіх випадків смерті малюків у віці до п'яти років.   

Якщо нинішня тенденція збережеться, то в період з 2017 по 2030 роки до п'яти років не доживуть 60 мільйонів дітей.   

Найвищий рівень дитячої смертності спостерігається Південній Азії і в Африці на південь від Сахари. На ці два регіони доводиться 39 і 38 відсотків, відповідно, усіх випадків смерті маленьких дітей. Головні причини дитячої смертності, на думку авторів доповіді, криються, в першу чергу, у бідності і нерівності.   

Якби усі країни світу змогли вийти на показники смертності високорозвинених країн, то можна було б запобігти 87 відсоткам усіх випадків смерті дітей в віці до п’яти років.

 

Суспільство, 20.10.2017 12:56