Фото: "Енергоатом"

"Може вибухнути в будь-який момент": у Міненерго зробили нову тривожну заяву про ситуацію на ЗАЕС

У Міністерстві енергетики побоюються намірів Росії щодо Запорізької атомної електростанції. Окупанти повністю відключили українську сторону від моніторингу ситуації на ЗАЕС.

Про це пише Politico.

Міністр енергетики України Герман Галущенко зазначає, що у відомстві переконані, що вибух на станції "може статися в будь-який момент". Руйнування Каховської греблі, за словами міністра, вказує, що Москва готова ризикувати життями мирних жителів для досягнення своїх політичних та військових цілей в Україні.

"Може вибухнути в будь-який момент; ми просто не знаємо коли. Росіяни повністю відключили нас від систем моніторингу безпеки. Ми довіряємо нашій військовій розвідці та експертам МАГАТЕ на місцях. Але у нас немає контролю над станцією, і це насторожує. Ніхто не вірив нам, що Росія може підірвати греблю. І подивіться, що сталося. ЗАЕС завжди в центрі уваги, Росію досі не покарали. Ніяких санкцій проти її атомної енергетики не застосовувалося", — заявив міністр.

Оскільки українські війська просуваються в Запорізькій області, зазначає урядовець, київська влада побоюється, що росіяни можуть спробувати створити диверсію на ЗАЕС, щоб зупинити контрнаступ.

Нагадаємо, у ГУР заявили, що ризик теракту на Запорізькій атомній станції залишається, доки там перебувають російські військові. Наразі окупанти робіт із розмінування ЗАЕС не проводили.

Додамо, Сили оборони цілком серйозно розглядають можливість російської диверсії на Запорізькій атомній електростанції. Військові постійно відстежують ситуацію та інформують про стан справ на станції. У Генштабі запевнили, що українські захисники мають достатньо засобів захисту, які будуть потрібні у випадку підриву ЗАЕС. Тож спеціальні підрозділи зможуть продовжувати виконувати завдання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.07.2023 10:23