Фото: Vatican News

МЗС Литви викликало представника Ватикану через проросійські заяви Папи Римського

Міністерство закордонних справ Литви запрошує представника Ватикану в Литві на переговори у зв’язку з висловлюваннями Папи Франциска у Санкт-Петербурзі, в яких він вихваляє велич Російської Федерації.

Про це заявила прес-секретар МЗС Литви Пауліна Левіцкіте, пише LRT.

"Міністерство закордонних справ запросило Апостольського нунція на співбесіду на початку вересня, коли архиєпископ Петар Раїч повернеться з відпустки", — наголосила вона.

Відомо, що після заяв Папи посольство Литви при Святому Престолі представило доводи апостольської нунціатури в Києві про те, що вона "категорично відкидає подібні інтерпретації, оскільки понтифік ніколи не заохочував російських ідей". Посольство не надало дипломатичної оцінки позиції Литви.

Неоднозначні слова Папи Римського перед учасниками Х Всеросійського дня католицької молоді

У пʼятницю, 25 серпня, Папа Франциск висловився перед учасниками Х Всеросійського дня католицької молоді в Санкт-Петербурзі.

Серед іншого, він сказав:

"Ніколи не забувайте про спадщину. Ви — нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, освіченої, великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви — нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам — дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами".

Згодом у Міністерстві закордонних справ України заявили, що понтифік поширює російські великодержавні ідеї, якими Кремль виправдовує вбивства українців.

Проте 29 серпня Ватикан опублікував офіційне пояснення слів Папи Римського Франциска про "нащадків великої Росії". Кажуть, що понтифік не мав наміру вихваляти імперіалістську логіку та правителів.

 Крім того, свою реакцію оприлюднив Комунікат Апостольської Нунціатури в Україні. Кажуть, що Папське Представництво відкидає ні інтерпретації, які виникли опісля звернення Папи, оскільки понтифік "ніколи не закликав до імперіалістичних ідей".

Нагадаємо, Папа Римський Франциск просить Кремль погодити його візит в Москву. Інакше він відмовляється їхати в Київ. Також Франциск зізнався, що на другий день російського вторгнення в Україну він хотів поговорити з Володимиром Путіним телефоном і пропонував себе в якості посередника в можливих переговорах, але російська сторона відхилила запит.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.08.2023 15:43