МЗС: Росія не має права перешкоджати свободі судноплавства

22 ЛИСТОПАДА 2018 09:26

Ми вчергове спостерігаємо вільне читання і трактування з боку Росії норм двосторонніх і багатосторонніх угод, заявляє Міністерство закордонних справ України.

«Жодне положення Договору 2003 року не дає Росії права здійснювати дискримінаційні та тривалі перевірки суден, які прямують до українських портів. Росія не має права перешкоджати свободі судноплавства – ані згідно з Конвенцією ООН з морського права, ані згідно з двосторонньою договірною базою», – йдеться у заяві.

Також висловлюється вдячність партнерам за чітку і послідовну позицію щодо засудження порушень міжнародного права з боку Росії в Азовському морі і Керченській протоці.

«Україна і надалі залишатиметься вірною Статуту ООН і нормам міжнародного права та продовжить захищати свої права в арбітражному провадженні щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Чорному і Азовському морях, та у Керченській протоці», – наголосили в МЗС.

Нагадаємо, останніми місяцями Росія дедалі частіше навмисно перешкоджала та затримувала проходження суден, зокрема суден із держав-членів ЄС, які йшли транзитом через Керченську протоку з та до портів України в Азовському морі.

Політика, 22.11.2018 09:26