Швеція виділила 28 млн євро на підвищення обороноздатності України

Швеція виділила 28 мільйонів євро на підвищення обороноздатності України. Йдеться про кошти на розмінування, безпілотники та на модернізацію оборонних установ.

Як повідомляє прес-служба уряду Швеції, 18 мільйонів євро буде передано трьом коаліціям у межах контактної групи з питань оборони України, а ще 10 мільйонів євро — до Фонду НАТО для України.

"Ми продовжуємо підтримувати Україну і робитимемо це доти, доки це буде необхідно. Шведська підтримка буде поступово переходити до закупівлі нового обладнання у промисловості для передачі Україні. Завдяки цим платежам до фондів ми зможемо зміцнити оборону України в плані безпілотників, розмінування та посилення можливостей українського флоту", — заявив міністр оборони Швеції Поль Йонсон.

Шведський уряд виділив п'ять мільйонів євро для коаліції з розмінування, які будуть спрямовані на спільні закупівлі відповідного обладнання та для навчання українського персоналу. Ще три мільйони євро виділено на коаліцію морської безпеки, яка підвищує потенціал України у сфері безпечних морських перевезень, а також розширює можливості українського флоту у сфері морського спостереження, контролю над морем і протидії російським військовим кораблям.

Найбільше коштів шведи виділили на коаліцію безпілотників. Йдеться про 10 мільйонів євро, які витратять на навчання українських військових та допомогу Києву закупити дрони. Інші кошти буде передано у фонд НАТО для України. Його метою є закупівля пального, медичного обладнання, військового навчального обладнання та підтримка зміцнення та модернізації оборонних і безпекових установ.

Нагадаємо, 17 квітня прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що його країна може забезпечити постачання 1,5 мільйона артилерійських снарядів для України. Постачання відбуватимуться протягом року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.05.2024 03:24