Фото: Pixabay

Індексація пенсій у березні: на скільки збільшаться виплати українців

З березня 2023 року уряд проведе індексацію пенсій на 20%. Підвищення виплат торкнеться більш ніж 10 мільйонів українців. Середнє збільшення пенсій після індексації становитиме від 400 до 700 грн

Про це заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону.

За її словами, попри те, що ці кошти можуть не перекрити всіх потреб пенсіонерів, це дуже складний крок для бюджетування, який вдалося зробити лише завдяки збільшенню надходжень до Пенсійного фонду.

Чи чекати підвищення пенсіонерам, які працюють

Раніше консультант із пенсійних питань пояснював, що формула розрахунку пенсії для осіб, які вже не працюють, та для тих, хто продовжує здійснювати трудову діяльність, однакова. Але є нюанси.

Так, за словами експерта, розмір пенсії особи залежить від трьох показників

  • середньої зарплати в Україні за три минулі роки; 
  • коефіцієнта, що розраховується на підставі індивідуальної зарплати людини та її співвідношення із середньою зарплатою по країні; 
  • коефіцієнт стажу.

Ця формула однакова як для тих пенсіонерів, які працюють, так і для тих, хто вийшов на заслужений відпочинок. Однак саме різниця при розрахунку пенсії працюючих пенсіонерів та непрацюючих залежить від інших параметрів.

"Якщо розмір пенсії та надбавки за понаднормовий стаж прив'язаний до прожиткового мінімуму, то для непрацюючих пенсія збільшується. Пенсіонерам, які працюють, виплати у такому разі не перераховують. Коли людина звільняється, то пенсію перераховують з урахуванням актуальнішого прожиткового мінімуму, що діє на момент звільнення. Такий самий механізм діє на тих, у кого мінімальна пенсія за віком залежить від розміру мінімальної зарплати по країні", — пояснив експерт.

Фахівець із пенсійних питань вказував на те, що така ж ситуація із доплатами, які залежать від стажу та віку. Українцям, яким виповнилося 70 років і які мають повний стаж, повинні отримувати не менш як 2500 гривень доплат. Водночас це підвищення стосується лише непрацюючих пенсіонерів. Тих осіб, які продовжують працювати, пенсії залишаються колишніми й можуть бути переглянуті лише у разі звільнення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українська влада працює над тим, щоб громадяни України, які перебувають у Польщі, мали змогу отримувати пенсії у тій країні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.02.2023 11:00