На фото: голова Сумської ОВА Володимир Артюх. Джерело: Сумська ОВА

На Сумщині оголосили евакуацію з прикордонних громад: що відомо

Мешканцям пʼятикілометрової прикордонної зони Сумської області доведеться покинути свої домівки. Рада оборони регіону вирішила провести евакуацію, адже російська армія постійно обстрілює із артилерії прикордонні населені пункти.

Про це повідомляють у прес-службі Сумської ОВА.

"Постійні артилерійські обстріли прикордонних громад, інтенсивність яких останнім часом суттєво збільшилась, руйнують інфраструктуру, об’єкти забезпечення життєдіяльності, приватні домівки. А головне — гинуть наші люди. Якщо загалом з січня по липень 2023 року від ворожих обстрілів загинуло 35 цивільних осіб, то за останній місяць — 17 людей, з яких одна дитина, були вбиті російськими військами у прикордонних громадах області", — йдеться у повідомленні.

В обласній військовій адміністрації наголошують, що люди у прикордонних громадах виживають під постійними обстрілами. Тож тут часто не працюють магазини, школи, лікарні. До сіл небезпечно привозити продукти та ліки. Крім того, перебування у будинках цивільних ускладнює роботу українським військовим, які не можуть ефективно реагувати на ворога, аби не завдати шкоди мирним українцям.

"В умовах постійних обстрілів майже неможливо відновити зруйновані об’єкти. Ворог діє підступно і зухвало — він навмисно обстрілює навіть ремонтні бригади — нещодавно загинули працівники "Сумиобленерго", які виїхали на ремонт пошкодженої лінії електропередач", — наголошують в ОВА.

У регіоні також працюють російські ДРГ. Нещодавно вони вбили лісників у Свеській громаді та жителів Шалигинської громади.

Саме тому Рада оборони Сумської області вирішила підготувати евакуацію із прикордонних населених пунктів. Усі плани, маршрути та алгоритм дій вже відпрацьовані. Аби евакуація була безпечною, її прикриватимуть ЗСУ. Почнеться вивезення людей тоді, коли з кожною родиною проведуть розʼяснювальну роботу і всі будуть готові евакуюватись.

Нагадаємо, у Мінздоровʼя розповіли, як українцям діяти у випадку теракту на Запорізькій атомній електростанції. Людям, що мешкають у потенційній зоні радіаційної аварії, варто підготуватись до можливої евакуації та зібрати тривожну валізу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.07.2023 15:08