Фото ілюстративне. Джерело: depositphotos

На Закарпатті мобілізовують водіїв вантажівок: у ТЦК відреагували на звинувачення

На Закарпатті працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки затримують і мобілізовують водіїв вантажівок. Закарпатські військкоми пояснили це тим, що під час огляду документів на контрольно-пропускних пунктах не завжди є змога перевірити на місці всі військово-облікові дані. Тому чоловікам пропонують проїхати в центри комплектування.

Про затримання водіїв заявила Асоціація міжнародних автоперевізників. Зокрема, там навели факт, що 24 квітня представники ТЦК на посту ДАІ "Нижні Ворота" незаконно затримали водіїв декількох вантажівок, які здійснювали транзитне перевезення товарів з Європи до України.

"Водіїв примусово доставили до приміщення відповідного відділу РТЦК, де швидко мобілізували та направили для проходження військової служби до військових частин. Майно транспорту, вантаж залишили в небезпеці та без нагляду. За аналогічних обставин 24 квітня працівниками першого відділу Мукачівського РТЦК поруч із постом ДАІ "Нижні Ворота" незаконно затримали та позбавили волі водія ТОВ "ШАЛЬ" і всупереч його волі в той же день мобілізували до однієї з військових частин в Чернігівській області та відвезли у невідомому напрямку", — йдеться у заяві.

У відповідь у Закарпатському ТЦК заявили, що під час перевірки документів на контрольно-пропускних пунктах не завжди є можливість перевірити на місці всі дані.

"Водії вантажних транспортних засобів такі ж громадяни України як і інші. Під час огляду документів на контрольно-пропускних пунктах не завжди є змога перевірити на місці всі військово-облікові дані, це пов’язано з тим, що громадяни завчасно не подбали про наявність при собі військово-облікових документів. Військовозобов’язаним пропонують проїхати в територіальні центри комплектування та соціальної підтримки для уточнення даних. Водночас наголошуємо, що вантажівка залишається під наглядом представників правоохоронних органів", — зазначили військкоми.

У Закарпатському ТЦК наголосили, що якщо громадянин вважає, що він не підлягає мобілізації, то йому потрібно мати при собі відповідні військово-облікові документи з відмітками, які підтверджують його законні права на відстрочку, що передбачені в статті 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", або з відміткою про зняття з військового обліку, або документ про належним чином оформлене бронювання.

"Також наголошуємо, що система "Шлях" не має нічого спільного з військовим обліком. Наостанок нагадуємо, що проти нашої держави триває повномасштабна агресія, і перемогти ми можемо тільки об’єднавшись і спрямувавши всі свої зусилля на боротьбу. Закликаємо громадян самостійно і вчасно оновлювати свої військо-облікові дані", — підсумували в Закарпатському ТЦК.

Нагадаємо, речник Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки майор Роман Істомін пояснив, що після 18 травня, коли набуде чинності новий закон про мобілізацію, військовозобов’язані громадяни повинні прибути до територіальних центрів комплектування для уточнення своїх даних. Після цього їх однозначно скерують на військово-лікарські комісії, навіть якщо є відстрочка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.04.2024 13:44