Фото: росЗМІ

"Найбільш нечесні в історії РФ": російські ЗМІ розповіли про масштаби фальсифікацій на "виборах Путіна"

Так звані президентські вибори у Росії, які пройшли 15-17 березня, стали найбільш сфальсифікованими за всю історію РФ. 

Про це повідомило російське видання Meduza.

Зокрема, журналісти підрахували приблизну явку виборців на "голосування" за президента в Росії та порівняли її з результатами, які оголосила російська ЦВК. Так, за даними видання, на так званих "виборах" президента, за попередніми даними комісії, Володимир Путін, який балотувався як самовисуванець, отримав 87,28% голосів при явці 77,44%.

Водночас журналісти порівняли вибори президента РФ у 2018 та 2024 роках та дійшли висновку, що масштаб фальсифікацій значно перевищив показники 2018, хоча точні цифри встановити наразі тяжко.

"Можна достовірно стверджувати, що цьогорічне голосування було найбільш фальсифікованим в історії Росії — хоча точна кількість вкрадених голосів залишається невідомою. У будь-якому випадку ми знаємо, що масштаб фальсифікацій значно перевищує фальсифікації 2018 року, а тоді на більш ніж третині дільниць у країні результати мали бути скасовані", — наголосили журналісти. 

Однією з причини великої кількості фальсифікацій, на думку видання Meduza, є те, що в скриньки для голосування фізично вкидають бюлетені за кандидатів, або ж приписують певну кількість бюлетенів до протоколів. Також до причин масштабного викрадення голосів журналісти відносять переписування голосів від одного кандидата іншому без вкидань бюлетенів та відповідної зміни загальної явки.

Крім того, журналісти Meduza зауважили, що явка на деяких дільничних виборчих комісіях не просто ідентична, а й узгоджено змінюється з часом. Інакше кажучи, деякі територіальні чи регіональні комісії явку просто вигадали.

Нагадаємо, загалом цивілізований світ розкритикував процес так званих "виборів Путіна" в Росії. Зокрема, Міністерство закордонних справ Польщі заявило, що не вважає президентські "вибори" в Росії законними, вільними та чесними. Їх провели зі значними порушеннями міжнародного права, зокрема, Статуту Організації Об’єднаних Націй.

Водночас заступниця речника кабміну Німеччини Крістіане Гоффман заявила, що так звані вибори на Росії не були ні вільними, ні справедливими, а результат — наперед зрозумілим. На них панувала атмосфера залякування. Росія зараз є диктатурою та перебуває під авторитарним правлінням Путіна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.03.2024 09:47