Фото: khm.gov.ua

Накопичувальна пенсія: в уряді розповіли нові деталі впровадження

Запровадження обов’язкового пенсійного накопичення для українців є пріоритетним для Кабінету міністрів на 2023 рік. Солідарна пенсія має покривати певний відсоток заробітку, який особа отримувала упродовж життя, для підтримки того рівня, до якого ця людина звикла.

Про це у інтерв'ю "Укрінформ" заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович. 

Вона розповіла, що на 11 мільйонів пенсіонерів в Україні приблизно 13 мільйонів людей, котрі  сплачують соціальні внески.

"Щоб пенсіонер отримував шість-сім чи десять тисяч гривень, його "візаві", який працює, має сплатити трохи більше ніж десять тисяч гривень соціального внеску. Мало хто в Україні сплачує такий великий ЄСВ. Тож необхідний ресурс треба шукати деінде, і ми зараз над цим працюємо", – пояснила міністерка.

Зараз у уряді працюють, за словами Жолнович, щоб кожна людина мала чіткий алгоритм нарахування пенсії з огляду на відпрацьований стаж та сплачені внески. І щоб цей алгоритм був завжди прив'язаний до якихось базових величин.

"Якщо ти пропрацював 30-35 років, то 40% від твого середнього рівня заробітку маєш отримувати й на пенсії. Ми зараз пропрацьовуємо навіть більший відсоток, щоб солідарна і накопичувальна частини перевищували 40% заробітку", сказала Жолнович.
 
Зазначимо, що парламент прийняв за основу законопроект, який передбачає, що вже з 1 січня 2024 року всі працюючі українці до 55 років, примусово відраховуватимуть до накопичувального рівня частину свого ЄСВ.

"По-перше, ми не хочемо збільшити навантаження ані на працівника, ані на роботодавця, запроваджуючи обов’язкові накопичення. Тому на початковому етапі держава частину тягаря візьме на себе. Ще дуже важливо спростити процес адміністрування. А також розробити надійні механізми інвестування, аби ці гроші працювали, щоб вони не були втрачені. Тож пенсійну реформу ми дуже скрупульозно прораховуємо. Але впевнена, що вже до кінця року вийдемо з конкретним результатом", — резюмувала вона.

Нагадаємо, у вересні підвищення пенсій не буде, тому розмір виплат залишиться без змін. Натомість деякі українці можуть розраховувати на доплати він ООН. Додаткові виплати отримають пенсіонери, які перебувають у прифронтовій зоні. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 28.08.2023 06:36