Ольга Стефанішина під час зустрічі в Парижі. Джерело: "Укрінформ"

Нардепи готові ухвалити зміни до закону про нацменшини: у Кабміні озвучили терміни

Верховна Рада України вже цього тижня має намір ухвалити зміни до закону про нацменшини на виконання вимог Єврокомісії. Найбільший галас щодо цього в Європі підіймає Угорщина.

Про це повідомив "Укрінформ" із посиланням на заяву віце-прем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, яку вона зробила в Парижі після зустрічі з державним секретарем у європейських справах міністерства Європи та закордонних справ Франції Лоранс Бун.

"Насамперед ми комунікували з національними спільнотами, майже рік діалогу. Розуміли їхні очікування та потреби — і цей закон їх задовольнить. Він враховує також висновки комісії, тобто ми знайшли розв'язання найболючіших питань", — прокоментувала Стефанішина зміни до спеціального законодавства про повноваження органів місцевого самоврядування щодо взаємодій з національними спільнотами.

Також ідеться про зміни в законодавство стосовно освіти, які "передбачають зрозуміліший підхід до освітнього процесу в школах, де освіта відбувається мовою національних меншин".

За її словами, вирішили все ж створити додаткові запобіжники, які унеможливлять просочування російських наративів і пропаганди.

"Йдеться про певні обмеження щодо державної мови країни-агресора, країни-окупанта. Вони червоною ниткою пронизують сам законопроект", — уточнила Стефанішина.

Вона додала, що українські парламентарі вирішили не відтягувати цих рішень, аби не давати можливості для подальших спекуляцій щодо спроможності України впорядкувати своє законодавство, згідно з вимогами ЄС. Ухвалити ці зміни депутати збираються вже цього тижня на пленарній сесії Верховної Ради.

Як відомо, парламент України до весни наступного року має виконати чотири євроінтеграційні вимоги. По-перше, ухвалити зміни до Закону "Про національні меншини (спільноти) України", чого найбільше вимагає Угорщина; по-друге, підтримати зміни до Закону "Про Конституційний Суд України"; по-третє, посилити самостійність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (законопроект №10060); по-четверте, збільшити штат Національного антикорупційного бюро (законопроект №10203-1).

Нагадаємо, що голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія наприкінці листопада заявив, що Верховна Рада найближчим часом розгляне законопроект про національні меншини. Це допоможе гармонізувати українське законодавство з європейським. Він наголосив, що ухвалення відповідного закону є останньою вимогою для відкриття переговорів про членство у Європейському Союзі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.12.2023 12:56