Фото: Офіс президента

Наскільки Україна відповідає вимогам членства ЄС: проміжний звіт Єврокомісії

Європейська Комісія оприлюднила звіти щодо узгодження законодавства України, Республіки Молдова та Грузії з нормативно-правовою базою ЄС. У документах міститься детальний аналіз відповідності законодавчої бази країн законодавству ЄС, загальних прав і обов'язків ЄС.

Звіти доповнюють висновки щодо заявок трьох країн на членство в ЄС, ухвалені Європейською Комісією в червні 2022 року. Звіт щодо України ґрунтується на даних станом на червень 2022 року.

Початковий рівень

Єврокомісія визначила, що законодавство України в питаннях стандартів фінансового контролю, вільного переміщення працівників, інтелектуальної власності, соціальної політики, захисту довкілля та клімату, а також законодавство у сфері сільського господарства та лову риби перебуває на початковому рівні відповідності стандартам Євросоюзу.

Середній рівень

Нормативно-правова база у сфері вільного переміщення товарів, цифрової трансформації та медіа, економічної та монетарної політики, науки й досліджень перебуває на середньому рівні. У сфері надання цифрових послуг населенню та бізнесу Україна перебуває на прогресивному рівні.

Найвищий рівень

Найвищу оцінку отримало законодавство у сферах енергетичної політики, зовнішньої політики, політики безпеки та оборони. Високу оцінку отримала й готовність України ввійти до Митного союзу ЄС. Також високо було оцінено українське законодавство у сфері правосуддя, свободи та безпеки, а також держзакупівель, статистики, руху капіталу, корпоративного права, конкуренції, захисту прав споживачів і здоров'я, у сфері оподаткування.

У звітах також надаються рекомендації щодо майбутньої роботи за різними напрямами. Навесні 2023 року Європейська комісія планує ще раз оцінити українські реформи та передати цю оцінку Україні.

Саміт Україна-ЄС

У п'ятницю, 3 лютого, у Києві пройшов саміт Україна-ЄС. Лідери Євросоюзу говорили з українською владою про майбутній вступ України до ЄС, санкції проти РФ та допомогу ЗСУ з далекобійними ракетами. У межах саміту президент Володимир Зеленський та його команда провели перемовини з лідерами ЄС, зокрема з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем.

Серед головних тем під час саміту: переговори про вступ України до Євросоюзу та єдиний ринок з ЄС; санкції проти РФ, ракети для ЗСУ та особлива підтримка ЄС. Зеленський повідомив, що цей саміт став символом того, що ми здолаємо будь-які перешкоди для зміцнення нашого партнерства та інтеграції". 

На саміті сторони обговорили 10-ий санкційний пакет. Україна ще раз озвучила свої пропозиції.

"Ми говорили і говоримо вже як учасники європейської спільноти. І працюємо, щоб зафіксувати це де-юре", — розповів Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні.

Також учасники торкнулися теми, що стосується повоєнної відбудови України — на це виділено вже перший мільярд євро. Європейська комісія допоможе Україні у створенні системи дитячих будинків сімейного типу.

Крім цього, ЄС офіційно підтримав українську формулу миру. Було досягнуто домовленостей у її реалізації. Голова Євроради Шарль Мішель під час прес-конференції у Києві заявив, що Європейський Союз, попри погрози Кремля, підтримуватиме Україну у війні проти Росії стільки, скільки потрібно.

Нагадаємо, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що новий пакет санкцій Євросоюзу проти Росії планують ухвалити до 24 лютого. Обсяг обмежень складатиме близько 10 млрд євро.

Політика, 03.02.2023 21:48