Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви. Фото: flickr.com/mfa lithuania

НАТО має зброю, необхідну Залужному для прориву на фронті, але є нюанс, — голова МЗС Литви

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс повідомив, що країни-члени Північноатлантичного альянсу мають зброю, яка може забезпечити Україні "технологічний прорив". Саме про неї раніше і говорив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Про це він сказав під час прес-конференції у Брюсселі перед зустріччю міністрів закордонних справ НАТО.

Ландсбергіс зазначив, що головна проблема в тому, що країни-члени Альянсу надають таку зброю "третім країнам" замість України. Також він додав, що саме про цю зброю і йшлося у колонці для The Economist Валерій Залужний.

"Я знаю, що у нас зараз є озброєння, потрібне Україні. Воно тут, воно не використовується, ми відправляємо його до третіх країн, ми його продаємо куди завгодно, але не відправляємо Україні", — сказав Ландсбергіс.

Литовський міністр вважає, що це озброєння дало б головнокомандувачу ЗСУ "адаптувати стратегію" і досягти результатів на полі бою. Також він висловив невдоволення тим, що Росію досі запрошують на засідання міжнародних організацій, маючи на увазі зустріч Ради міністрів ОБСЄ у Скоп'є 30 листопада.

"Скільки разів можна повторювати цю помилку?... Ми знову запрошуємо Росію обговорювати те, що не тільки прямо суперечить нашим інтересам, а й (загрожує, — ред.) нашому існуванню", — додав посадовець.

Раніше Валерій Залужний у статті для The Economist визнав, що війна з Росією зайшла у глухий кут, й запропонував конкретні кроки для виходу України з виснажливої позиційної війни у швидшу маневрову. Зокрема, він наголосив, що Україні потрібен технологічний прорив у сферах, де РФ має перевагу, або де ЗСУ важкою ціною вдалося досягти паритету.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський, коментуючи статтю Валерія Залужного для The Economist, заявив, що ситуація на фронті не є патовою. 

У США також прокоментували інтерв’ю головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного для видання The Economist. Координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що вона є одним із важливих аргументів на підтвердження нагальної необхідності подальшої підтримки України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.11.2023 00:14