НАТО на третину скорочує склад місії Росії при альянсі

27 БЕРЕЗНЯ 2018 21:55

Північно-атлантичний альянс вирішив покарати Росію за її «безвідповідальна поведінка» на міжнародній арені. Так пояснив висилку дипломатів з країн-членів НАТО і з місії при НАТО генеральний секретар організації Йенс Столтенберг. Він підкреслив, що мова йде не тільки про застосування хімічної зброї для отруєння колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля в британському Солсбері. У «безвідповідальної поведінки» в альянсі відносять і приєднання української автономної республіки Крим до Росії, і війну на Сході України, і великі кібератаки, передає TrueUA з посиланням на Euro News.

НАТО позбавить акредитації 7 російських дипломатів, ще троє не отримають допуск до альянсу. В результаті розмір місії Росії скоротиться з 30 до 20 осіб. В організації вирішили, що цього буде достатньо для нормальної взаємодії в майбутньому.

За словами Столтенберга, поки НАТО обмежиться цим демаршем. Принципово відносини з Москвою змінитися не повинні: альянс налаштований на конструктивний діалог в інтересах міжнародної безпеки. У той же час, висилка дипломатів, як вважає генеральний секретар, буде хворобливим ударом. У НАТО впевнені, що це помітно скоротить можливості Росії з отримання розвідданих з країн-членів альянсу.

Головний посил цих заходів, за словами Столтенберга, зводиться до однієї думки: агресивна політика на міжнародній арені не залишиться без відповіді і може обернутися для Москви відчутними втратами.

Світ, 27.03.2018 21:55