Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

НАТО визначило "червоні лінії" для втручання у війну України з Росією, — la Repubblica

Північноатлантичний альянс встановив "червоні лінії", у разі перетину яких сили НАТО втрутяться у війну України та Росії.
 
Про це повідомило видання la Repubblica з посиланням на власні джерела.

"Це вперше з початку війни. НАТО в дуже конфіденційний спосіб і без офіційних комунікацій встановило принаймні дві червоні лінії, за якими можливе пряме втручання в конфлікт в Україні", — наголосили у виданні.

Водночас зауважується, що наразі оперативних планів, які передбачають відряджання людей на українську територію, немає. Проте існують оцінки можливих планів надзвичайних ситуацій.

Відтак, наразі у НАТО розглядають дві "червоні лінії". Перша — стосується прямої чи опосередкованої участі третьої сторони, наприклад у разі можливого прориву на північному заході України. 

"Тоді Мінськ був би безпосередньо включений у війну. Його війська та арсенал мали б вирішальне значення для Москви. І ця обставина могла тільки активізувати оборону на користь України", — йдеться у повідомленні.

Натомість друга "червона лінія" передбачає військову провокацію Росії проти країн Балтії чи Польщі або цілеспрямований напад на Молдову".

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс повинен бути готовим до протистояння з Російською Федерацією. Агресія Москви може тривати десятиліттями, тому союзники повинні збільшити оборонну промисловість.

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, агресія Російської Федерації проти України стимулювала зростання глобальних витрат на оборону на 9% до рекордних 2,2 трильйона доларів. Водночас на країни-члени Північноатлантичного альянсу припадає половина цієї суми.

Своєю чергою президент Польщі Анджей Дуда заявив, що не вірить у те, що Росія нападе на будь-яку країну Північноатлантичного альянсу. На його думку, диктатор Путін побоїться атакувати сильних.

Водночас, за даними німецьких спецслужб, з 2026 року Російська Федерація може напасти на територію країн-членів Північноатлантичного альянсу. Аналіз військової загрози вони підготували для уряду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.05.2024 13:40