Фото: Офіс президента

"Нелояльність дорівнює смерті": у Зеленського відреагували на заяви про загибель Пригожина

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що падіння літака на борту якого, ймовірно, перебував керівник приватної військової компанії "Вагнера" Євген Пригожин, є сигналом політичним опонентам російського диктатора Володимира Путіна та російській еліті.

Про це подоляк написав у Twitter.

На думку радника голови ОП, російський диктатор "нікому не прощає власного звірячого страху". Тому й усунув Пригожина після спроби перевороту.

"Очевидно, що Путін нікому не прощає власного звірячого страху — саме такого, який обнулив його в червні 2023-го, — і чекав моменту. Очевидно також, що Пригожин підписав собі особливий смертний вирок тієї миті, коли повірив у дивні "гарантії Лукашенка" та в не менш абсурдне "чесне слово" Путіна", — написав Подоляк.

Водночас Подоляк зауважив, що усунення очільника "вагнерівців" це ще й сигнал всім російським політичним силам та військовим.

"Демонстративне усунення Пригожина та команди "Вагнера" через два місяці після спроби державного перевороту є сигналом Путіна російським елітам напередодні виборів 2024 року. "Обережно! Нелояльність дорівнює смерті". Але це також сигнал російським військовим: "героїв СВО" не буде. Якщо це не український трибунал, то це буде куля ФСБ", — резюмував Подоляк.

Що відомо про авіакатастрофу у Тверській області РФ

Ввечері 23 серпня у мережі почали масово поширювати відео падіння літака у Тверській області Росії. Пізніше з'ясувалося, що це був бізнес-джет Embraer Legacy 600, який належав засновнику ПВК "Вагнера" Євгену Пригожину. Сам він нібито перебував на борту.

Пізніше російський державний телеканал "Росія 24" повідомив, що засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин таки загинув під час авіатрощі. Це перше офіційне повідомлення з приводу смерті терориста. Як інформують очевидці, перед падінням літака вони почули два вибухи й вважають, що його збили системи протиповітряної оборони. Пропагандистські Telegram-канали пишуть, що теракт є однією з версій, яку вже розглядають правоохоронці.

Водночас Слідчий комітет РФ порушив за фактом авіаційної події у Тверській області кримінальну справу, передбачену ст. 263 КК РФ (порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту).

За даними білоруського підпілля, увечері 23 серпня відбувається згортання частини таборів "вагнерівців" у Білорусі. "Вагнерівці" нібито намагаються залишити Білорусь на тлі новин про загибель їхнього лідера. Про інцидент у Тверській області РФ вже поінформували президента США Джо Байдена.

Нагадаємо, пізно ввечері 23 серпня Федеральне агентство повітряного транспорту Росії (Росавіація) підтвердило, що на борту літака перебував Євген Пригожин та його помічник Дмитро Уткін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.08.2023 23:10