Фото: соцмережі

Німеччина надасть Україні додаткові кошти на відновлення енергетичної системи: про яку суму йдеться

Німеччина надасть Україні грант на 45 мільйонів євро для відновлення енергетичної системи. Гроші спрямують на закупівлю обладнання для енергоефективної модернізації, автоматизації та реконструкції підстанцій "Укренерго".

Про це повідомила Міністерства енергетики України.

Відповідну угоду затвердили під час зустрічі міністра енергетики Германа Галущенка з федеральним міністром економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свеньї Шульце. Документ підписав голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький та керівництво німецького банку розвитку KfW у межах фінансування проекту "Підвищення ефективності передачі електроенергії".

Зокрема, Галущенко подякував уряду Німеччини за політичну підтримку та фінансову допомогу, яка надається німецькими урядовими, громадськими організаціями та компаніями для оперативного відновлення пошкоджених чи зруйнованих об’єктів критичної енергетичної інфраструктури, зокрема і в межах німецько-українського енергетичного партнерства.

"Дуже важливим для нас є те, що кошти можуть бути спрямовані на різні напрямки для відновлення і посилення стійкості об’єктів системи передачі, які перебувають під ударами ворога", — наголосив він.

Кошти спрямують на закупівлю обладнання для енергоефективної модернізації, автоматизації та реконструкції підстанцій НЕК "Укренерго". Загалом, завдяки підтримці німецького банку розвитку KfW за період військової агресії Росії НЕК "Укренерго" залучено понад 177 мільйонів євро кредитних та грантових коштів для відновлення та розбудови мережі передачі електроенергії. 

Своєю чергою Шульце наголосила, що Німеччина готова й надалі підтримувати Україну в протистоянні російській агресії. Вона підкреслила, що РФ, яка щодня атакує об’єкти української енергетики та прагне позбавити українців доступу до електропостачання, не повинна досягнути своєї мети.

Нагадаємо, кілька днів тому міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що ситуація в енергосистемі досить складна. Попередні масовані російські атаки на об’єкти української енергетичної інфраструктури завдали чимало збитків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.05.2024 19:59