Фото: АрміяInform

Німецький завод передасть ЗСУ танки Leopard від імені Нідерландів: про яку кількість йдеться

Німецький машинобудівний концерн Rheinmetall передасть в Україну 14 основних бойових танків "Leopard 2A4". Передача відбудеться від імені уряду Нідерландів. 

Про це повідомляє Tagesschau.

Компанія оголосила, що замовлення становить тризначне число мільйонів євро. Також було досягнуто відповідної домовленості з федеральним урядом. 

Відзначимо, у квітні Нідерланди та Данія вже оголосили про спільне придбання танків. Перший з 14 основних бойових танків має бути поставлений в Україну в січні 2024 року, а решта машин — протягом 2024 року.  До того часу Rheinmetall відремонтує Leopard 2 типу A4, які компанія забрала зі складів різних держав, на озброєнні яких стоять такі машини. Це застарілий "Леопард 2А4", який Rheinmetall перейняла з попередніх запасів у різних державах-користувачах.

Чому Україні так потрібні Leopard 2

Старший політичний науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин Густав Грессель вважає, що скасувати російські завоювання і визволити окуповані території Україні допоможуть важкі маневрені сили. Саме такими він і називає Leopard 2. Експерт вказує на моделі 2A4 і 2A5, які використовують 13 армій Європи.

Польща, Чехія і Болгарія вже передавали українській армії свої танки радянського зразка T-72, однак для переваги на полі бою Україні необхідні саме західні бойові машини. Грессель називає Leopard 2 "більш живучими, ніж T-72". Це, зокрема, тому, що у їхніх екіпажів значно більше шансів вижити після удару.

"Немає доступної альтернативи танкам Leopard 2. Їх досі виробляють. А більшість критичних запчастин взаємозамінні між різними моделями. Це підвищує гнучкість в управлінні запасними деталями й підтримкою, а також дасть особливу перевагу українській логістиці, яка переживає напругу через війну", — казав Грессель у коментарі ZN.UA.

Нагадаємо, 15 червня у Брюсселі відбулася чергова зустріч майже 50 країн-союзників України у форматі "Рамштайн". Партнери оголосили про нові пакети військової допомоги.

Вже у вівторок, 27 червня, Сполучені Штати Америки планують оголосити про новий пакет військової допомоги для України. Йдеться про допомогу на суму до 500 мільйонів доларів США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.06.2023 12:33