Колаж TrueUa

Нові правила виїзду за кордон, церковний календар і не тільки: які зміни чекають на українців з вересня

У вересні 2023 року на українців чекає низка змін. Вони стосуватимуться різних сфер: мобілізації, виїзду за кордон, навчання та пенсій.

TrueUA розповідає про основні нововведення з 1 вересня у країні й до чого готуватися громадянам.

Перехід на новий календар

З 1 вересня Українська греко-католицька церква та Православна церква України відзначатимуть всі нерухомі свята за новим церковним стилем. Перехід для обох конфесій означає, що дати свят, які щороку відзначаються в одну і ту ж дату, змістяться на 13 днів. Дати рухомих свят, тобто Великодня і залежних від нього, залишаються поки незмінними.

Православна церква України ще 24 травня на архієрейському соборі проголосувала за перехід на новий церковний календар. Раніше на такий крок уже наважилася Українська греко-католицька церква. Новий рік у календарях розпочинається з 1 вересня. До переходу на новий календар, як ПЦУ, так і УГКЦ керувалися кілька століть старим юліанським календарем, однак він відстає від сучасного на 13 днів. Тепер українські церкви відзначатимуть важливі свята за новоюліанським календарем. 

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Тепер святкування Різдва припадатиме на 25 грудня, Святого Миколая — на 6 грудня, Водохреще — на 6 січня, а Покрова — на 1 жовтня. При цьому на Великдень та інші свята це рішення не вплине. 

Зміни для школярів 

У 2023 році зміни торкнуться і навчального процесу. Діти підуть до школи 1 вересня. Триватиме навчання до 28 червня 2024 року. 

Українські школи працюватимуть у трьох форматах навчання, залежно від того, який рівень захисту має будівля. Загалом МОН пропонує три формати навчання: очну, змішану та дистанційну. Вони залежатимуть від захисних можливостей будівлі. Рішення про те, у якій формі відбуватиметься навчання, ухвалюватимуть обласні військові адміністрації та засновники закладів освіти.

  • Очна форма можлива за умови, що захисне укриття будівлі може вмістити усіх учасників навчального процесу. В іншому випадку — можна організувати навчання позмінно.
  • Змішана форма охопить очні та дистанційні заняття. Наприклад, практичні та лабораторні заняття відбуватимуться офлайн, а лекційні — онлайн.
  • Дистанційне навчання, відповідно, означає, що діти комунікуватимуть із вчителями у віддаленому режимі.

​До того ж з 1 вересня у школах Львова ініціюватимуть заборону для учнів використовувати мобільні телефони. Це рішення ухвалено для того, щоб створити умови для спілкування дітей з однолітками та уникнути зайвого відволікання від навчального процесу. Важливо, що в кожній школі буде свій формат, як це працюватиме.

Зміни торкнуться й одного зі шкільних предметів. Йдеться про дисципліну Захист України. До цього уроку додадуть домедичну допомогу, мінну безпеку, керування дронами та орієнтування на місцевості.

Нові правила у роботі закладів харчування у Києві

У Києві з 1 вересня заклади громадського харчування продовжать час роботи на одну годину. Відтепер, вони працюватимуть до 23:00. Таке рішення ухвалила Рада оборони міста Києва на прохання представників Національної ресторанної асоціації України. Адже рішення про обмеження роботи закладів до 22:00 було ухвалене, коли комендантська година в столиці розпочиналася о 23:00. Зараз же вона — з 00:00, тому заклади також можуть працювати довше.

Зміни у мобілізації 

В Україні територіальні центри комплектування створюють мобілізаційний резерв. Для цього вони збирають та оновлюють дані про усіх чоловіків за місцем проживання. Так, після отримання повістки особа має з’явитися за вказаною адресою у вказаний час для уточнення даних, проходження комісії або мобілізації ― залежно від того, яку повістку вона отримає. Далі необхідно пройти медичний огляд на ВЛК, де буде встановлено ступінь придатності до військової служби. Проте повістка про уточнення даних ― це не завжди означає мобілізація.

Доплати до пенсій

У вересні підвищення пенсій не буде, тому розмір виплат залишиться без змін. Натомість деякі українці можуть розраховувати на доплати він ООН. Додаткову грошову допомогу можуть отримати пенсіонери, які відповідають наступним критеріям:

  • є внутрішньо переміщеними особами, які проживають на територіях активних чи можливих бойових дій;
  • розмір пенсійної виплати становить менш як три тисячі гривень на місяць;
  • особи, які не отримували з 1 березня 2023 року додаткових грошових виплат від міжнародних організацій.

Також пенсіонери, яким протягом року виповниться 70, 75 чи 80 років, зможуть отримати вікову надбавку.

Українці, яким у поточному році виповнилося 80 років і більше, продовжують отримувати доплату до пенсії у розмірі 570 гривень. Мешканці України віком 75−80 років отримують 456 гривень надбавки, віком 70−75 років — у розмірі 300 гривень.

Нові правила виїзду за кордон

З вересня зміни торкнуться і виїзду за кордон. Якщо у пасажирському транспортному засобі не буде визначений клас екологічності або зазначений клас екологічності Євро-1, подати заявку на перетин кордону буде неможливо. 

Так, до 1 вересня включно необхідно оновити дані щодо класу екологічності (ЄВРО) в тих автомобілях у відомостях яких не вказано клас екологічності або вказано клас екологічності Євро-1.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та загальної мобілізації в Україні. Воєнний стан триватиме до середини листопада. Це вже восьме продовження терміну воєнного стану та мобілізації від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.09.2023 06:00