Фото: Facebook-сторінка президента

Новий етап війни та помилка Зеленського: The Economist відреагував на звільнення Залужного

У виданні The Economist вважають, що звільнення головнокомандувача Збройних сил Валерія Залужного може мати непередбачувані наслідки для України та безпосередньо президента Володимира Зеленського. Глава держави поклав на генерала відповідальність за невдалий літній контрнаступ.

Відповідний матеріал опублікував The Economist.

"Звільнення генерала (головнокомандувача Збройних сил Валерія Залужного, — ред.) викликає занепокоєння з іншої, більш важливої причини. Це знаменує новий і вирішальний етап у війні — той, в якому Зеленський ризикує помилитися", — йдеться у статті.

У виданні також зазначили, що коли 8 лютого Зеленський замінив Залужного на Сирського на посаді командувача Збройними силами в рамках ширшої реорганізації, це додало присмак доленосності.

Чому Зеленський звільнив Залужного

У статті підкреслюють, що "частково це пов'язано з вирішальною роллю генерала Залужного у доблесній відсічі російським військам у перші дні вторгнення, а також з його популярністю серед особового складу та цивільного населення України".

Там наголосили, що відмінності між актором-політиком та його загартованим у боях командувачем частково стосувалися культури та особистості. У той час, коли російська та українська армії окопалися, а лінія фронту застопорилася, тертя між сторонами почали завдавати шкоди.

"Не секрет, що в міру того, як їхні стосунки погіршувалися, вони також почали розходитися в поглядах на те, що робити на полі бою. Що насправді прирекло відносини між паном Зеленським і генералом Залужним, так це зміна поглядів президента на те, як війна визначатиме, якою країною має стати Україна", — пише The Economist.

Відповідальність за невдалий контрнаступ

Джерело запевняє, що Зеленський та його адміністрація покладали на Залужного відповідальність за торішній невдалий контрнаступ. Вони хотіли, щоб українська армія готувалася до подальших атак, і тиснули на нього, щоб він розробив бойові плани та взяв на себе непопулярне рішення мобілізації для збільшення чисельності військ.

Своєю чергою генерал відкинув їхні аргументи та зауважив, що його обережність після невдачі першої атаки призвела до втрати життєво важливих військ і техніки. Залужний заявляв, що не може планувати наступний контрнаступ, не знаючи, які у нього є ресурси.

Можливий конфлікт Зеленського з військовими

Видання зауважує, що одним із ризиків для Зеленського буде нарікання, спровоковане в армії звільненням "улюбленого командира" (Залужного, — ред.). Адже, як стверджує The Economist, Сирський "має репутацію людини, яка готова вступити в бій з ворогом, навіть якщо це коштуватиме великих людських і технічних втрат".

"Він є суперечливою фігурою, яка викликає суперечливу реакцію серед офіцерів. Одні вихваляють його професіоналізм, інші кажуть, що він залякує своїх підлеглих. Він менш схильний ставити під сумнів пріоритети президента. Обійнявши найвищу посаду, він повинен буде пом'якшити свій стиль командування і навчитися говорити правду владі", — додали у виданні.

Звільнення Залужного матиме політичні наслідки

У The Economist переконані, що звільнення Залужного матиме й політичні наслідки, оскільки генерал був героєм України. Найважливіше питання полягає в тому, чи зможе Зеленський скористатися відставкою екс-головкома, щоб переорієнтувати власне бачення війни.

"Сьогодні він (Зеленський, — ред.) все ще публічно обіцяє, що Україна поверне кожен сантиметр землі, окупованої російськими військами, навіть розуміючи, що це станеться не скоро, якщо взагалі станеться. Якби українські сили змогли вигнати російських окупантів, це було б чудово. Однак, якщо не станеться щось абсолютно несподіване, війна, визначена територією, — це війна, в якій Україна не може перемогти", — йдеться у публікації.

Кадрові рішення можуть послабити боєздатність України

На думку видання, Зеленський повинен розглядати  реорганізацію як шанс переосмислити своє бачення війни, адже щоб вистояти в майбутній тривалій боротьбі, Україна має підвищити свою стійкість.

"Україна вийде переможцем з цього кривавого конфлікту, якщо вона буде квітучою, демократичною, орієнтованою на Захід країною. У цьому питанні не повинно бути ніякої різниці між президентом і його командувачами", — пише The Economist.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 8 лютого провів зустріч із головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним. Вони розглянули питання кадрових перестановок у керівництві ЗСУ. Пізніше у вечірньому відеозверненні Зеленський повідомив, що вирішив звільнити керівний склад ЗСУ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.02.2024 07:44