Фото: Міністерство оборони України

"Оберіг" допомагає виявляти підробки у документах ТЦК і СП: скільки вже виявлено "липових" документів

У Держприкордонслужбі України із середини лютого почала використовувати Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних, призовників і резервістів "Оберіг", щоб посилити протидію незаконному виїзду за кордон. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони України у Telegram-каналі.

Зазначається, що за три тижні використання прикордонники запобігли 230 спробам незаконного перетину кордону з використанням підроблених документів. Це стало можливим завдяки налагодженню обміну між базою даних Держприкордонслужби та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов'язаних і резервістів. 

"Цифровізація роботи з даними ТЦК та СП уже невідворотна. "Оберіг" дозволяє автоматизувати ті процеси, які раніше залежали від людського фактору", — зазначила заступниця Міністра оборони з питань цифровізації, цифрових трансформацій та цифрового розвитку Катерина Черногоренко.

Раніше для того, щоб підтвердити дійсність документів для виїзду за кордон, прикордонникам доводилося контактувати безпосередньо з представниками ТЦК та СП. Наразі інформацію з цього питання можна перевірити онлайн через реєстр "Оберіг" у кілька кліків. 

"Прикордонники продовжують протидіяти спробам незаконного перетину кордону як на "зеленій" ділянці, так і в пунктах пропуску, де порушники намагаються використовувати підроблені документи, які б давали право на перетин кордону під час дії воєнного стану. Частина з них – це військово-облікові документи, начебто, видані в територіальних центрах комплектування. Саме тому налагодження дієвого інформаційного обміну між реєстром Оберіг та базою даних Держприкордонслужби дозволяє інспекторам більш ефективно і швидко проводити перевірку таких документів", — зауважив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

Нагадаємо, у 2023 році через спробу незаконно перетнути кордон поза пунктами пропуску були затримані близько восьми тисяч чоловіків. Ще три тисячі осіб призовного віку надали підроблені документи у пунктах пропуску.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.03.2024 14:24