Фото: Freepik

Офіс омбудсмена отримав 45 звернень від українців за кордоном

Від початку повномасштабної війни Офіс омбудсмена отримав 45 звернень від українських громадян, які перебувають на території Євросоюзу. У деяких випадках скарги стосувалися сексуального насильства або примусового утримання.

Про це повідомив Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону.

За його словами, у країнах ЄС набагато легше працювати, ніж на території РФ.

"Є наші дипломати, є омбудсмени інших країн, які на постійному контакті зі мною. Вони втручаються у ситуацію, допомагають нашим громадянам. Нам вдається забезпечити практично весь спектр захисту прав наших громадян", — сказав Лубінець.

Є вже й пропрацьовані варіанти повернення громадян України, зокрема й у випадках, коли є ознаки сексуального насильства або насильного утримання. По одному з таких фактів в одній країні відкрили кримінальне провадження.

Окрім того, соціальні служби деяких країн, зокрема Німеччини та Італії, трактують негідне поводження батьків або супроводжуючих з дітьми.

"Маємо такий випадок у Німеччині, коли за рішенням суду дитину забрали в мами. Ми намагаємося максимально сприяти, робимо через співпрацю з омбудсменом і через відкриття наших представництв за кордоном. Також нам допомагає українська діаспора. За цим фактом так само ми супроводжуємо, намагаємося допомогти й повернути в Україну і маму, і дитину", — сказав омбудсман.

Нагадаємо, від 10 квітня в столиці не виділятимуть продуктові набори для внутрішньо переміщених осіб. Влада припиняє прийом заявок на видачу такої допомоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.04.2023 10:28