Фото: Pexels

Пенсії для домашніх працівників: у Раді готують новий законопроект

В Україні хочуть врегулювати процедуру виходу на пенсію для тих громадян, які працюють у сфері домашнього обслуговування. Йдеться про запровадження офіційних трудових договорів та надання права на вихід на пенсію на їх основі.

Верховна Рада вже зареєструвала відповідний законопроект №5695. Про це повідомляє Ligazakon.net.

Цей документ передбачає добровільну учать домашніх працівників у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. Це дозволить формувати свою майбутню пенсію.

Автори законодавчої ініціативи зауважують, що домашні працівники в України наразі не мають належного рівня соціального забезпечення й не можуть розраховувати на передбачені законодавством про працю гарантії своїх трудових прав.

Укладання трудового договору з домашніми працівниками буде обов'язковою умовою їхнього працевлаштування. У документі обов'язково має бути пункт про заробітну плату та строки її виплати. Також таким працівникам мають бути надані всі гарантії державного захисту від неправомірних дій роботодавців та додаткові права та гарантії для тих, хто постійно проживає в домашньому господарстві.

Нагадаємо, громадяни України мають змогу спрогнозувати своє пенсійне майбутнє та дізнатися орієнтовний розмір пенсії за віком за даними, що містяться в електронних реєстрах Пенсійного фонду України. Для цього варто скористатися сервісом "Пенсійний калькулятор".

До того ж українці можуть за допомогою "Пенсійного калькулятора" порахувати наявний страховий стаж людини (при введенні всіх необхідних даних про трудову діяльність до 01.01.2004) та визначити ймовірний вік виходу на пенсію з урахуванням можливо набутого стажу (тобто 60, 63 чи 65 років).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.10.2023 01:43