Колаж TrueUA

Пенсії, здорожчання послуг та новий податок: що зміниться для українців з 1 січня 2024 року

З 1 січня 2024 року на українців очікує низка змін. Зокрема, зростуть пенсії, зарплати та деякі соціальні виплати. До того ж збільшиться вартість сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ та вводиться податок з грошових переказів для ФОПів.

TrueUA детально розповідає про зміни в соціальній сфері.

Мінімальна зарплата 2024 і прожитковий мінімум

З 1 січня набуває чинності закон "Про державний бюджет на 2024 рік", у якому передбачене зростання доходів на 25%. Відтак, мінімальна зарплата становитиме 7 100 гривень, а з 1 квітня — вісім тисяч гривень.

Відповідно, мінімальна база нарахування єдиного соціального внеску (ЄСВ) з 1 січня становитиме 1 562 гривні, а з 1 квітня — 1 760 гривень.

Також підвищується прожитковий мінімум до 3023 гривень для працездатних осіб, 2361 — для непрацездатних, 2563 — для дітей до шести років та 3196 — для дітей 6-18 років.

Також підвищується розмір допомоги особам з інвалідністю у 2024 році: 2 361 гривень — людям з інвалідністю з дитинства I групи; 1 888,8 гривні — особам з інвалідністю з дитинства II групи; 1 416,6 гривні — особам з інвалідністю з дитинства III групи; 1 652,7 гривні — дітям з інвалідністю.

Підвищення пенсій

Мінімальна пенсія в Україні у січні зросте до 2361 гривні, а максимальна — до 23610 гривень. Окрім того, змінюється розмір трудового стажу, необхідний для нарахування пенсії. Так, для виходу на пенсію у 60 років потрібно буде мати 31 рік стажу; у 63 роки необхідно буде мати 21-31 рік стажу; для виходу на пенсію у 65 років — 15-21 рік стажу.

У випадку, коли у 65 років людина не матиме необхідного трудового стажу, то вона буде отримувати виплати від держави для непрацездатних осіб в розмірі 2361 грн.

Також у зв’язку з підвищенням соцстандартів, збільшаться доплати до пенсії: за понаднормовий стаж, особливі заслуги (нагородження орденом, почесне звання "заслужений" і "народний"). Доплата за кожний рік понаднормового стажу збільшиться на 2,68 грн, за орден або почесне звання "заслужений" — на 54 грн, "народний" — на 108 грн.

Податок для ФОПів

З 1 січня грошові перекази з картки ФОП на платіжну картку фізособи оподатковуватимуться на 18% від суми переказу.

Окрім того, до парламенту подано законопроект, відповідно до якого українців хочуть зобов'язати платити податок з підробітків. Якщо за нього проголосують, то українці будуть платити податки з усіх додаткових доходів у розмірі 6%.

До того ж оскільки граничні розміри доходу для ФОПів прив’язані до мінімальної зарплати, то вони також зміняться з 1 січня.

Відтак, з 1 січня 2024 року ліміти для ФОПів будуть такими:

  • річний дохід для платників першої групи (167 мінімальних зарплат) — 1,185 мільйона гривень;
  • для другої групи (834 мінімальні зарплати) — 5,921 мільйона гривень;
  • для третьої групи (1 167 мінімальних зарплат) — 8,285 мільйона гривень.  

У разі перевищення цих лімітів ФОП автоматично переводиться на іншу групу або на загальну систему оподаткування.

ФОПи першої групи сплачують єдиний податок у розмірі 10% від прожиткового мінімуму для працездатних (з 1 січня — 302,3 гривні), другої групи — 20% від мінімальної зарплати (1 562 гривень). Фактичні ставки податку можуть бути меншими, їх розмір встановлює місцева влада.

Для ФОПів третьої групи ставки не змінюватимуться: 5% — для неплатників ПДВ, 3% — для платників ПДВ.

ФОПи також сплачують ЄСВ в розмірі 22% від мінімальної зарплати. З 2024 року розмір ЄСВ для відрахувань підприємцями зросте до 1 562 грн із січня та 1 760 грн — з квітня.

Подорожчання сервісних послуг МВС

З 1 січня 2024 року в Україні збільшиться вартість сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ. Зокрема, подорожчає послуга видачі водійського посвідчення.

Нову вартість матимуть такі послуги: 

  • видача посвідчення водія на право керування транспортними засобами — з 26 гривень до 230 гривень;
  • прийняття теоретичного іспиту — з 13 гривень до 250 гривень;
  • прийняття практичного іспиту — з 13 гривень до 420 гривень;
  • реєстрація, перереєстрація колісних т. з. усіх категорій з видачею свідоцтва про реєстрацію або його формуванням в електронній формі та присвоєнням буквено-цифрової комбінації номерних знаків з їх видачею або без такої, зняття з обліку транспортного засобу з видачею облікової картки та номерних знаків для разових поїздок — з 200 гривень до 350 гривень.

Виплата компенсацій за пошкоджене житло

Українці, які зробили ремонт пошкодженого житла за власний кошт, зможуть претендувати на виплату компенсації. Кошти почнуть виплачувати з 1 січня 2024 року. Передбачено той самий механізм, як за іншими категоріями програми "єВідновлення". Тож для отримання компенсації за пошкоджене житло потрібно:

  • подати заяву через Дію;
  • почекати, поки комісія розгляне заяву;

Після цього буде визначено розмір виплат. Під час рішення щодо суми компенсації комісія орієнтується на акт первинного огляду пошкодженого житла та чеклист зі встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затверджений Кабміном.

Комунальні тарифи

До кінця опалювального сезону в Україні не змінюватимуть тарифи на газ, опалення та гарячу воду. 

Ціна на газ для побутових споживачів, які користуються послугами "Нафтогазу", залишатиметься на рівні 7,96 гривні за кубічний метр. Ціни на газ у решти постачальників можна подивитися тут. Вони становлять 7,7-9,9 гривні за кубічний метр.

Водночас 9 грудня НКРЕКП затвердила підвищення тарифу на послуги з передавання електроенергії НЕК "Укренерго" на 9% до 528,57 гривні за МВт-год з 1 січня 2024 року. Комісія також збільшила тариф на диспетчерське управління — на 9,5% до 104,57 гривні за МВт-год.

Крім того, на 74% зросте окремий пільговий тариф на передавання для підприємств "зеленої" електрометалургії — з 209,42 грн за МВт-год до 364,7 грн за МВт-год.

Тарифи на воду змінюватися не будуть.

Виплати ВПО 

Внутрішньо переміщеним особам, які отримують допомогу, з 1 серпня 2023 року автоматично продовжили виплати ще на пів року, тобто до кінця січня 2024-го. Для осіб з інвалідністю та дітей — це три тисячі гривень, для усіх інших ВПО — дві тисячі гривень.

Виплати не продовжуватимуть тим, хто:

  • перебуває за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин (обґрунтованими вважаються службові відрядження, стажування, лікування або реабілітація, догляд за хворою дитиною, оздоровлення дитини тощо);
  • повернувся до покинутого місця проживання;
  • відбуває покарання або засуджений за колабораціонізм.

Окрім того, з 1 лютого планують автоматично продовжити виплату допомоги окремим категоріям переселенців:

  • якщо в родині є щонайменше троє дітей до 18 років, або особи з інвалідністю та ті, хто за ними доглядає;
  • якщо сукупний дохід на одного члена сім’ї не перевищує 4 прожиткових мінімумів (10 356 грн);
  • для пенсіонерів-переселенців.

Нагадаємо, 30 грудня український уряд схвалив проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту прав і свобод людини та громадянина під час примусового виконання рішень". Таким чином Кабмін заборонив стягувати борги та штрафи за комунальні послуги у період воєнного стану зі споживачів, які проживають на окупованих територіях, або де тривають бойові дії, а також, чия власність пошкоджена внаслідок воєнних дій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 31.12.2023 15:57