Фото: Pixabay

Пенсія у зв’язку з інвалідністю або за віком: експерт пояснив, чи варто переходити з одного виду соцвиплат на інший

Пенсіонери в Україні можуть змінити вид соцвиплат та перейти із пенсії у зв'язку з інвалідністю на пенсію за віком. Проте необхідно враховувати розмір цих нарахувань.

Яка різниця між цими виплатами пише видання "На пенсії".

Пенсія у зв’язку з інвалідністю призначається особам, які за станом здоров'я не можуть продовжувати працювати. На відміну від пенсії за віком, ця виплата призначається, коли людина стає непрацездатною. 

Зазначається, що раніше мінімальна пенсія по інвалідності II групи (для осіб які отримали інвалідність під час служби в армії), становила 105% від прожиткового мінімуму. Це було передбачено попередньою редакцією статті 22 Закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

"Однак з жовтня 2022 року правила змінилися, і тепер у вказаній статті прописано конкретні суми. Зокрема, там зазначається, що мінімальна пенсія за інвалідністю II групи не може бути меншою, ніж 4396 гривень", — пояснив експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін.

За його словами, з 1 березня 2023 року цю виплату проіндексували на 19,7%, і тепер мінімальна пенсія за інвалідністю (армії) II групи становить 5262,01 гривні.

Експерт наголосив, що якщо розмір пенсії за віком становить менше цієї суми, то потрібно звернутися до Пенсійного фонду України (ПФУ) для уточнення всіх обставин.

Пенсія за віком — це грошова виплата, яка призначається людині з дня настання у неї пенсійного віку. Вихід на пенсію за віком для чоловіків та жінок зазвичай можливий після 60 років. Варто зазначити, що мінімальний розмір виплат за віком — 2 600 гривень для осіб із відповідним стажем. Тому для осіб з І чи II групами пенсія по інвалідності може бути вигіднішою, оскільки розмір виплат буде вищим.

Нагадаємо, Кабінет міністрів у 2024 році запустить пенсійну реформу. Зокрема, у нарахуванні пенсій буде запроваджена бальна система. За новим принципом виплати зростуть практично у всіх пенсіонерів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.01.2024 04:30