Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Пентагон повідомив про удари США та Британії по 13 об'єктах хуситів

Сполучені Штати Америки та Британія у суботу, 3 лютого, за підтримки низки країн завдали удару по 13 об'єктах єменських хуситів.

Про це повідомив голова Пентагону Ллойд Остін, заява якого оприлюднена на сайті міністерства оборони США.

"Коаліційні сили завдали ударів по 13 об'єктах, пов'язаних з глибоко захованими складами зброї, ракетними системами й пусковими установками, системами протиповітряної оборони й радарами хуситів", — повідомив Остін.

За його словами, атака спрямована на підрив та послаблення можливості хуситів здійснювати "безрозсудні й дестабілізуючі" напади на американські та міжнародні судна у Червоному морі.

"Ми будемо без вагань захищати життя і вільний потік торгівлі на одному з найбільш важливих водних шляхів у світі", — обіцяють в Пентагоні.

Остін наголошує, що хусити й надалі зазнаватимуть наслідків, "якщо не припинять свої незаконні напади на судна в Червоному морі".

Раніше про ці удари повідомило Центральне командування США. Хусити пообіцяли відповісти ескалацією.

Агресія хуситів у Червоному морі

Як відомо, хусити останні кілька місяців неодноразово намагалися атакувати цивільні судна в Червоному морі. Також під їхні удари потрапляли кораблі США і не лише. Усі дії розвиваються у протоці Баб-ель-Мандеб, що омиває прибережні райони Ємену, підконтрольні хуситам. Через неї судна потрапляють у Червоне море, щоб далі дістатися Суецького каналу і Середземного моря.

Хусити кажуть, що їхні напади на цей важливий судноплавний шлях — спроба зупинити атаки Ізраїлю на палестинців у Секторі Гази, стверджуючи, що атакують тільки судна, "пов'язані з Ізраїлем".

У відповідь американські та британські військові у ніч на 12 січня розпочали військову операцію проти хуситів у Ємені. Було завдано авіаударів по об'єктах, пов'язаних з цим терористичним угрупуванням. Удари завдавалися з винищувачів і ракетами "Томагавк" по таких об'єктах як радіолокаційні системи, місця зберігання та запуску дронів, місця зберігання та запуску балістичних ракет, а також місця зберігання та запуску крилатих ракет.

Нагадаємо, 12 січня хусити помилково атакували ракетою танкер, який перевозив російську нафту під час обстрілу берегів Ємену. А 14 січня хусити атакували протикорабельною ракетою американський есмінець у Червоному морі. Вона була збита винищувачем США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.02.2024 03:37