Фото: Денис Шмигаль. Джерело – armyinform.com

Переговори щодо вступу України в ЄС: Шмигаль розповів, чого очікує від Єврокомісії

Єврокомісія вже цього місяця має представити рамкові умови для переговорів щодо вступу України до ЄС. Для обговорення та спільної роботи є дуже багато питань.

Таку заяву у Telegram-каналі зробив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. За словами глави уряду, 8 березня він зустрівся у Києві з виконавчим віце-президентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом.

"Маємо дуже багато питань для обговорення та спільної роботи. Україна швидко рухається до членства в ЄС. Очікуємо на переговорну рамку зі сторони Єврокомісії вже цього місяця", — йдеться у заяві Шмигаля.

Прем'єр-міністр також висловив подяку європейським лідерам за історичні рішення щодо інтеграції України до ЄС. 

"Вдячні за підтримку та солідарність!" — додав Денис Шмигаль.

Переговорна рамка — це технічне завдання яке охоплює різноманітні аспекти майбутніх перемовин про членство в ЄС з країною-кандидатом:

  • етапи перемовин,
  • відкриття переговорних глав, які глави відкриваються першими, які закриваються останніми,
  • як оцінюється прогрес і закриваються переговорні глави й інше.

Вступ України в ЄС: як це бачить Шмигаль

На думку Дениса Шмигаля, ухвалення політичного рішення щодо вступу України до Євросоюзу — це окрема процедура. Його ймовірність одразу після завершення війни дуже висока. А стосовно технічних умов, то Україна готова їх виконати за два роки. Таким чином він відповів на запитання щодо найоптимістичнішого сценарію входження України в Євросоюз.

Очільник уряду оптимістично налаштований щодо результатів синхронізації українського законодавства та його реалізації, а також проведення перемовин між Україною та ЄС про завершення формальних процедур. Однак Денис Шмигаль розділив технічне рішення про вступ до Європейського Союзу та політичне. На його думку, остаточне рішення про приєднання України до Євросоюзу відбудеться після перемоги, тобто завершення війни.

Нагадаємо, що Урсула фон дер Ляєн, перебуваючи в Києві 24 лютого зауважила, що Євросоюз і надалі підтримувати Україну в боротьбі з російським агресором.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.03.2024 16:01