Фото: Вікіпедія

Перші винищувачі F-16 прибудуть до України за кілька тижнів, — ЗМІ

Перші західні винищувачі F-16, які будуть доставлені союзниками, прибудуть до України протягом кількох тижнів. Вони допоможуть Силам оборони протистояти у повітрі російській армії.

Про це повідомив високопоставлений військовий чиновник, пише The Standard. Він сказав, що літаки мають бути поставлені для війни проти армії Володимира Путіна до червня-липня.

Україна шукала винищувачі F-16 американського виробництва, щоб протистояти перевазі Росії у повітрі під час більш ніж дворічного конфлікту. Джерело не уточнило, хто постачатиме літаки. Водночас низка країн Заходу запропонувала відправити ці літаки, і Америка підтримала цей крок. Велика Британія допомогла підготувати українських пілотів.

Джерело нагадує, що у квітні Нідерланди передали ще три винищувачі F-16 навчальному центру в Румунії, де українських пілотів та наземний персонал вчать літати та обслуговувати літаки у бою. Нідерланди були однією з рушійних сил міжнародної коаліції щодо постачання Україні F-16 для посилення її протиповітряної оборони проти російського вторгнення. Голландці пообіцяли поставити загалом 24 винищувачі F-16 для використання в Україні.

США підтримали відправлення літаків до України. Повідомляється, що до цієї ініціативи також приєдналися Данія, Норвегія та Бельгія. Президент України Володимир Зеленський назвав цей крок "проривною угодою" минулого року та заявив, що літаки посилять протиповітряну оборону України та допоможуть її контрнаступу проти російських сил.

Але офіційні особи США приватно заявили, що ці літаки не змінять правила гри, коли вони зрештою прибудуть після кількох місяців навчання, враховуючи міць російських військово-повітряних сил та їх систем оборони.

Напередодні речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш заявив, що частина українських пілотів вже завершує навчання на літаках F-16. Льотчики будуть готові до виконання завдань одразу, як тільки винищувачі прибудуть в Україну.

Нагадаємо, декілька днів тому міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила під час брифінгу у Вільнюсі, що Нідерланди розпочнуть відправляти винищувачі F-16 Україні цієї осені. Це відбудеться після Данії, яка має намір передавати літаки влітку.

Раніше командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук повідомив, що до однієї з бригад тактичної авіації передали тренажер винищувача F-16, який надала Україні Чехія. Це перший подібний тренажер, який Київ отримав від Праги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.05.2024 17:15