Фото: Pixabay

Підвищення акцизів на пальне вдарить по кишенях всіх українців, — експерт

Підвищення акцизів на пальне вплине на кожного українця, адже це призведе до здорожчання транспортних послуг.

Про це повідомив президент Української аграрної конференції Леонід Козаченко, пише "РБК-Україна". 

Козаченко, коментуючи намір Кабміну підвищити акциз на пальне, зазначає, що ця ініціатива не мала достатньої публічної дискусії, а також не було надано обґрунтованого пояснення, чому це важливо для української економіки станом на сьогодні.

"Не тільки в період посівної, а в цілому сьогодні приймати рішення, які одночасно вплинуть на всі сектори економіки, є недоцільно. Підвищення акцизу на пальне вплине на життя людей, які сьогодні постійно використовують кошти для того, щоб переміщуватися по території. І це не тільки про власні авто - ціни на квитки теж піднімуться. Тому в цей період приймати такі рішення, я думаю, невчасно і недоречно", — каже він.

За його словами, більшість людей буде проти такого рішення, бо воно є недоцільним і призведе до того, що кожен українець з власної кишені буде за це платити.

Варто зазначити, що в Україні планують підвищити акцизи на пальне. Так, 22 березня Кабмін запропонував поступове підвищення акцизу на пальне, яке розпочнеться від липня 2024 року і триватиме до 2028 року. Проте законопроект повинні ще ухвалити у Верховній Раді.

За даними НБУ, зниження світових цін на нафту у 2023 році сприяло сповільненню зростання цін на пальне. Однак їх очікуване підвищення навесні 2024 року та помірне зниження надалі зумовлять подорожчання пального цього року до 13,2%. У лютому директор консалтингової групи "А95" Сергій Куюн заявляв, що через потребу об'їжджати польську ділянку кордону під час імпорту скрапленого газу через Словаччину й Румунію здорожчання автогазу може становити до трьох гривень за літр. Водночас він нагадав, що сусідня Польща залишається великим постачальником автогазу для України.

Нагадаємо, що в Росії закінчилися запаси бензину. Нестачу палива пов'язують з атаками безпілотників по нафтопереробних заводах агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.05.2024 01:22