Фото: "УНІАН"

Підвищення ціни на пальне призведе до подорожчання продуктів: експерт розповів, що буде з гривнею

Ціни на бензин та дизпальне в Україні почали зростати. Відповідно, найближчим часом відбудеться підвищення вартості продуктів та інших товарів, адже всі ціни прив'язані до логістики.

Про це розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса в ефірі загальнонаціонального телемарафону. Він зазначив, що зараз немає жодних передумов, щоб долар зріс до кінця року.

"В нас зараз курс фіксований. Це виправдано, тому що під час війни, якщо ви б цього не робили, то ми б ловили курс гривні де завгодно. Зараз Нацбанк кожного місяця продає по два мільярди доларів власних резервів для того, щоби компенсувати цю різницю. Тільки завдяки тому, що ми кожного місяця десь там під чотири мільярди отримуємо грошей від західних партнерів, ми можемо тримати цю ситуацію", — наголошує експерт.

Проте фінансист попереджає, що коли війна закінчиться, звісно, курс гривні доведеться "відпустити".

Нагадаємо, раніше голова Національного банку Андрій Пишний повідомив, що регулятор розраховує на те, що цього року вдасться уникнути фінансування видатків держбюджету шляхом емісії гривні. Україна залучила понад 190 мільярда гривень на внутрішньому ринку від розміщення облігації внутрішніх державних позик (ОВДП), а за минулий рік — 164 мільярди гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.08.2023 13:58