Фото ілюстративне. Джерело: 1.zt.ua

Підвищення тарифу на світло: енергетики пояснили, яка від цього користь Україні

Підняття тарифу на електроенергію для населення в Україні минулого року дозволило збалансувати енергосистему. До того ж це допомогло провести необхідні ремонти.

Про це розповів заступник міністра енергетики Микола Колісник в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Те незначне підняття тарифу, яке відбулося 2023 року додало системі 3 ГВт, які дали можливість безпечно та стало пройти опалювальний сезон", — зазначив він.

Серед причин, які дали змогу зекономити такий об’єм електроенергії, заступник міністра назвав не тільки той фактор, що населення розпочало ощадливо використовувати електроенергію через зростання вартості.

"Це сукупність дій. Насамперед з’явилася змога збалансувати економічно суб’єктів ринку електричної енергії, тож у них була фінансова спроможність здійснити заходи щодо відбудови, підготовки до опалювального сезону, провести належним чином ремонту кампанію, зокрема ремонт пошкодженого обладнання від попередніх обстрілів. Таким чином кількість обладнання, яке підготували до опалювального сезону складало додатково 3 ГВт, які давали змогу збалансувати систему між попитом і пропозицією", — додав Колісник.

Останнім часом з'явилася інформація щодо необхідності нового підвищення тарифу на світло для побутових споживачів. Зокрема, за словами першого заступника голови комітету Верховної ради з енергетики та житлово-комунальних послуг Олексія Кучеренка, вона пов'язана зі складною ситуацією в енергосистемі через постійні атаки Росії на енергооб'єкти.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив на засіданні уряду 26 квітня, що до кінця серпня тарифи на газ в Україні не підвищуватимуть. Також до 31 травня 2024 року залишається незмінною ціна на електроенергію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.04.2024 14:18