Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Початок переговорів з Україною щодо вступу до ЄС: емоційна реакція Зеленського

У четвер, 14 грудня лідери Європейського Союзу ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до економічно-політичного блоку. Президент Володимир Зеленський назвав це рішення "перемогою всієї Європи".

Відповідний допис з'явився у соцмережі X президента України.

"Перемога України. Перемога всієї Європи. Перемога, яка мотивує, надихає та зміцнює. Є рішення про відкриття переговорів про вступ України та Молдови до ЄС. Я дякую всім, хто працював заради цього рішення, дякую всім, хто допомагав. Вітаю кожного українця й українку", — наголосив глава держави.

Зеленський також привітав Молдову та особисто президента країни Маю Санду. 

"Історію творять ті, хто не втомлюється боротися за свободу", — додав глава держави.

Початок переговорів щодо вступу України в ЄС: позиція Євроради

Президент Євроради Шарль Мішель наголосив, що це чіткий сигнал надії для людей України та Молдови й для всього континенту.

"Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України та Молдови. Єврорада надала статус кандидата Грузії. І ЄС розпочне переговори з Боснією та Герцеговиною, коли буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства, і запросив комісію доповідати до березня з метою прийняття такого рішення", — заявив Мішель.

Нагадаємо, 13 грудня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністеркою Італії Джорджею Мелоні. Перед важливим засіданням Європейської ради 14-15 грудня в Брюсселі сторони скоординували позиції. Володимир Зеленський висловив сподівання на те, що зусилля України на шляху до започаткування переговорів справедливо оцінять учасники саміту, тож лідери Євросоюзу ухвалять відповідне історичне рішення.

Додамо, 11 грудня міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що італійська влада виступає за те, щоби саміт Євросоюзу, який відбудеться 14-15 грудня, дав "зелене світло" на початок переговорів про приєднання України до блоку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.12.2023 20:08