Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Повернення ПВК "Вагнера" з Білорусі до Росії: аналітики ISW пояснили, чому мовчить Пригожин

Група "Вагнера" продовжує зберігати присутність на об'єктах у Білорусі, і статус її відходу до Росії, за чутками, залишається незрозумілим. На супутникових знімках, зроблених 9 серпня, видно значну кількість машин у таборі найманців у білоруському селі Цель, і може навіть вказувати на те, що в період з 1 по 9 серпня на базу прибуло більше машин.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Українські джерела продовжують повідомляти про розширення діяльності "Вагнера" у Брестській області, а джерело, пов'язане з ними, 10 серпня опублікувало кадри, на яких видно, що інструктори "Вагнера" продовжують навчати білоруських військовослужбовців. Також джерело посилило спростування прогнозів бійця "Вагнера", в якому він заявив, що припущення є "фантазіями", хоча й визнав, що багато найманців самі часто не дізнаються про своє розгортання до останнього моменту.

Однак ISW не виявив контрознаки, що спростовують недавні припущення від 8 серпня про те, що "Вагнера" перевіз від 500 до 600 людей з Білорусі в Краснодарський край, Воронезьку та Ростовську області. Російські джерела припустили, що сили "Вагнера" планують провести другий етап свого передбачуваного виведення з Білорусі 13 серпня, але невелика група їх інструкторів залишиться у Білорусі на навчання білоруських сил.

Знімок: ISW

Знімок: ISW

Фінансист групи "Вагнера" Євген Пригожин ще не прокоментував ці припущення ні прямо, ні через посередницькі джерела, як він це робив раніше, припускаючи, що він, можливо, не має повної свободи коментувати майбутнє "Вагнера". Востаннє Пригожина публічно бачили в кулуарах Економічного гуманітарного форуму Росія-Африка в Санкт-Петербурзі 27 липня, а нещодавно він прокоментував майбутнє "Вагнера" в аудіозаписі, опублікованому 30 липня, під час якого він стверджував, що найманці, які не підписали контракти з міноборони Росії прибудуть до Білорусі до 5 серпня.

Раніше ISW оцінював, що чутки про вихід "Вагнера" з Білорусі припускають, що Кремль, можливо, порушує умови угоди, досягнутої за посередництва президента Білорусі Олександра Лукашенка на тлі повстання найманців 24 червня. Пов'язані з Кремлем джерела відновили атаки на Пригожина на початку серпня, і саме припущення може бути частиною інформаційної операції, спрямованої на приниження позиції Пригожина серед бійців "Вагнера" або з іншою метою.

Нагадаємо, за словами секретаря РНБО Олексія Данілова, заколот найманців ПВК "Вагнера" на чолі з Євгеном Пригожиним у Росії був заздалегідь узгоджений з диктатором Володимиром Путіним. Для цього також залучили генералів. Данілов додав, що нині вже є розуміння того, скільки генералів було задіяно у підготовці заколоту. Наразі частина з них перебуває за ґратами та відсторонена від своїх обов'язків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 11.08.2023 05:52