Фото: ТСН

Повторне медобстеження військовозобов'язаних: кому доведеться проходити у разі ухвалення закону про мобілізацію

На тлі загальної мобілізації, яка триває в Україні від 24 лютого 2022 року, деяким військовозобов'язаним громадянам доведеться проходити повторну військово-лікарську комісію (ВЛК), яка встановлює ступінь придатності до служби у війську. 

Це передбачається у проекті нового закону про мобілізацію, розміщеного на сайті Верховної Ради (ВР).

У вівторок, 30 січня, Кабінет міністрів України, затвердив оновлену версію проекту закону про мобілізацію та передав її до ВР. У законопроекті 10449, зокрема, пропонує зобов'язати деяких громадян пройти повторний медичний огляд. 

Кому доведеться пройти повторне медичне обстеження

Зазначимо, що однією зі змін, про яку йдеться в тексті документа – це зниження призовного віку з 27 до 25 років. Згідно з новою версією проекта закону, повторний медогляд для встановлення ступеня придатності до військової служби мають пройти:

  • громадяни, які були визнані обмежено придатними до набрання чинності новим законом та протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності підлягають повторному медичному обстеженню з метою визначення придатності;
  • чоловіки від 25 до 55 років, яким було встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп (крім тих, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп встановлено за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки внаслідок її ампутації) до кінця 2024 року мають також пройти повторний медогляд.

Додамо, що перелік хвороб, станів та фізичних для встановлення придатності затверджено Кабміном за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, та центрального органу, що реалізує державну політику з питань національної безпеки у воєнній сфері.

Нагадаємо, народний депутат від "Слуги народу" Сергій Нагорняк заявив, що новий закон про мобілізацію, ймовірно, буде ухвалено не раніше березня. За словами політика, наразі з поганих рішень намагаються обрати найкраще, яке зможе сприйняти суспільство.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.01.2024 11:02