Фото: Pixabay

Правда про недержавні пенсійні фонди. Розвінчуємо міфи

Недержавні пенсійні фонди (НПФ) — це дієвий і доволі розповсюджений у світі фінансовий інструмент накопичення пенсії. Однак в Україні фонди оточені численними міфами. Поширення цих домислів культивує у людях недовіру до НПФ, а відтак — блокує можливість накопичити власний капітал на майбутнє. Спробуємо відділити домисли від об’єктивної інформації, звернувшись за роз’ясненням до фахівців OTP Capital.

Звідки "ноги ростуть"

Існує кілька причин виникнення міфів про недержавні пенсійні фонди. Головна з них — люди не мають достовірної інформації про НПФ і їхню важливу роль у системі пенсійного забезпечення. Відтак, інформаційний вакуум заповнюють домислами та дезінформацією.

Іще дві причини для породження міфів — страх втратити кошти й недовіра до фінансових установ. Людей лякають ризики, пов'язані з інвестуванням у НПФ, через нестабільність фінансового ринку та економічного стану в країні. Звісно, присутні й психологічні чинники — такі, як упередження або стереотипи, які призводять до формування неправильних і необґрунтованих переконань щодо НПФ.

"Як представник недержавного пенсійного фонду, хочу зазначити, що багато міфів про НПФ засновані на непорозуміннях і страхах, які викликані незнаннями продукту. Важливо розуміти, що НПФ — це довгострокова інвестиція, яка допомагає зберегти та примножити заощадження, забезпечити фінансову незалежність у майбутньому", — зазначила генеральна директорка ТОВ "КУА "ОТП Капітал" Наталя Меженська.

Контраргументи міфам

Міф №1: НПФ не потрібний, бо держава платитиме пенсію

Останні роки кількість учасників НПФ в Україні неупинно зростає, проте частина населення продовжує вірити у те, що держава платитиме пенсію. Це очікування породжує у людях інертність і небажання розбиратись у темі пенсійного забезпечення. Причина такого спотвореного мислення — у впливі "совка", за якого люди делегували відповідальність державі в обмін на обмеження свободи вибору. Тоді усе — від пологового відділення, дитсадка, школи, роботи, квартири, пенсії й аж до цвинтаря — було державне. І як наслідок конвеєрного мислення — людина не може і не хоче дбати про себе.

Але часи змінилися. Останні кілька років керівництво країни постійно наголошує на тому, що пенсій не буде. Наприклад, міністр фінансів Сергій Марченко ще до повномасштабного російського вторгнення заявив: "Якщо у вас немає накопичень у недержавному пенсійному фонді, розраховувати на пенсію взагалі не варто".

Демографічна криза (кожен п’ятий українець вже досяг 65-річного віку), війна, зовнішні кредити лише поглиблюють проблему. Наразі у держави немає шляхів її вирішення, окрім як добровільно-примусово стимулювати громадян самим собі накопичувати пенсію.

недержавні пенсійні фонди

Міф №2: Накопичення у НПФ знецінюються

Багато людей не наважуються інвестувати в НПФ через побоювання, що їхні вкладення можуть знецінитися через інфляцію, негативний уплив економічної ситуації. Причина у тому, що люди не розуміють основних принципів роботи фондів і мети діяльності.

НПФ як фінансовий інструмент був створений для накопичення пенсійних заощаджень, збереження їх від інфляції та примноження шляхом інвестування у фінансові інструменти.

Уже після першого внеску коштів починають працювати складні відсотки, які максимізують ефективність інвестиції. Тобто відсотки від інвестицій нараховують не просто на вкладену суму, а на суму з відсотками, що в геометричній прогресії помножує дохід.

На відміну від банківських депозитів, отриманий дохід на рахунку у НПФ не оподатковується щомісяця — тобто вся сума на вашому рахунку продовжує "працювати" на вас. Тому інвестування у пенсійні фонди часто приносить кращі результати, ніж депозити у банку.

Чим довше учасник у фонді, тим більші його прибутки від інвестиції. Кошти продовжують працювати, навіть коли вкладник одержує виплати, оскільки залишок на його рахунку продовжує генерувати дохід.

Наразі в Україні зареєстровано 63 недержавних пенсійних фондів, а в реальності працюють 58. За підсумками 2023 року, п’ять найбільших відкритих НПФ забезпечили непогану дохідність: "Династія" — 21,3%, "Емерит-Україна" — 19,4%, "ОТП Пенсія" — 17,6%, "Фармацевтичний" — 15,7%, "Приватфонд" — 14,1%. Інфляція, за офіційними даними, торік становила 5,1%. Отже, перераховані фонди впевнено обігнали її. За останні 10 років середня інфляція була на рівні 14,9%, і лише три з найбільших НПФ змогли захистити кошти клієнтів від інфляційного знецінення: "Династія" показала дохідність 19%, "ОТП Пенсія" — 15,7%, "Емерит-Україна" — 15%.

Якщо вкладника не влаштовує робота НПФ, він може перевести кошти в інший пенсійний фонд, з більш ефективним управлінням, або інвестувати кошти у різні НПФ. Обираючи фонд, варто звернути увагу на його історичну дохідність — за рік, три, 10 років, що дає чіткіше уявлення про те, як фонд реагував на різні ринкові умови впродовж багатьох років і чого чекати від нього у довгостроковій перспективі. НПФ не гарантують наперед визначену дохідність, а тому вона щороку змінюється, залежно від ефективності управління коштами.

Міф №3: Гроші можуть зникнути

Пережитий негативний досвід інвестування, знецінення та втрата заощаджень на банківських рахунках негативно вплинули на здатність українців довіряти довгостроковим інвестиціям. Тож не дивно, що тепер вони "дмухають на холодну воду".

Держава наглядає та регулює роботу НПФ згідно з законом "Про недержавне пенсійне забезпечення".

"Діяльність НПФ ретельно регулюються законодавством, що гарантує безпеку та збереження коштів інвесторів. Варто також зауважити, що НПФ пропонують гнучкі умови внесків і відкриті для всіх, незалежно від рівня доходів", — додає Наталя Меженська.

З грошима вкладників працюють чотири незалежні структури, які входять до складу НПФ, мають ліцензії на певний вид діяльності та зацікавлені в ефективній роботі. Активи фонду відокремлені від активів обслуговуючих компаній, вони є власністю учасників фонду.

пенсійні фонди

НПФ застосовують різні інвестиційні стратегії, вкладаючи пенсійні кошти в активи з високим рівнем надійності. Частки активів у портфелі фонду теж строго контролюються згідно з законодавством. У державні цінні папери та депозити дозволено інвестувати до 50 % усіх коштів, але не більш ніж 10 % в одну установу, у корпоративні акції та іпотечні облігації — відповідно 40 % і 5%, у нерухомість і банківські метали — не більше 10%. Розподілення інвестицій "у різні кошики" є надійною стратегією: у випадку виникнення проблем із певним активом, основна маса накопичень залишається у цілковитій безпеці.

Окрім того, НПФ не може бути оголошений банкрутом. Але, якщо засновник захоче його ліквідувати, закон зобов’язує його передати всі кошти на управління іншому пенсійному фонду. Цей механізм гарантує, що пенсійні накопичення не зникнуть і не будуть втрачені.

Міф №4: Не можна контролювати свої гроші

Деякі люди вважають, що, інвестуючи у НПФ, вони втрачають контроль над своїми грошима. Насправді, пенсійні фонди зобов’язані показувати результати своєї роботи у режимі 24/7/365 і надають вкладникам інструменти та послуги для моніторингу й управління вашими інвестиціями.

Міф №5: Не можна одночасно отримувати державну пенсію і від НПФ

Часто вважають, що, якщо почати самостійно формувати свою пенсію завдяки НПФ, то втратиш можливість одержувати державну пенсію. Насправді пенсійні накопичення в НПФ є додатковим інструментом для формування пенсійних заощаджень, який не впливає на пенсійні виплати від держави.

Пенсійні заощадження в НПФ — це ваша приватна власність. На відміну від державної пенсії, пенсію недержавного пенсійного фонду можна передавати у спадок, якщо людина не дожила до пенсії або не встигла її отримати. У держави немає механізмів, щоб відібрати або обмежити використання коштів у НПФ.

Міф №6: НПФ — це обмежений доступ до накопичень

Людей бентежить думка, що вони не зможуть отримати доступ до своїх заощаджень у разі потреби. Ціль накопичень у НПФ — сформувати капітал на старість. Тому фонд не лише примножує ваші інвестиції та допомагає накопичити бажану суму, а ще й захищає ваші кошти від ваших власних спокус витратити їх, забуваючи про глобальну ціль.

Скористатися накопиченими в НПФ коштами (отримувати регулярні виплати) можна за 10 років до досягнення пенсійного віку. Проте законодавчо визначені ситуації, коли можливо забрати кошти достроково: якщо вкладник виїжджає на постійне місце проживання за кордон; має медично підтверджений критичний стан здоров’я (онкозахворювання, інсульт, інвалідність).

пенсіонери

Міф №7: НПФ — лише для заможних

Розповсюджена думка, що для інвестування у НПФ потрібна велика стартова сума, а для отримання високого рівня пенсії слід вносити лише великі суми. На відміну від інших інвестицій — таких, як придбання акцій чи нерухомості, депозитів, з НПФ — все по-іншому.

Почати накопичувати кошти у НПФ може будь-яка людина, незалежно від рівня доходу. Це гнучкий інструмент: ви можете вносити будь-які суми, коли вам зручно. Навіть невеликі, але регулярні поповнення впродовж багатьох років, дадуть у результаті значну суму накопичень. Чим раніше відкрили рахунок — тим меншими сумами можна досягти більшого результату. Рахунок для неповнолітніх дітей відкривають та поповнюють батьки чи родичі.

Ви можете розрахувати свою потенційну пенсію за допомогою калькулятора недержавної пенсії.

Отже, є мінімум кілька причин довіряти недержавним пенсійним фондам: прозора діяльність під наглядом регуляторів; захист прав учасників на законодавчому рівні; диверсифікація інвестицій та професійне управління активами; альтернатива державній пенсії. Плануйте своє життя, інвестуйте у свою забезпечену старість самі й навчіть цього дітей та онуків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 09.05.2024 12:00