Фото: Вікіпедія

Президентка Грузії звернулась до протестувальників на тлі конфронтації з силовиками

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі закликала протестувальників відійти від стін парламенту на тлі протистояння з силовиками. Ці дії не призведуть до деескалації через прийнятий закон про "іноагентів", адже усі рішення вже були ухвалені законодавцями.

Про це повідомляє "Эхо Кавказа". Зурабішвілі виступила з відеозверненням до учасників акцій проти закону про "іноагентів" та наголосила, що спостерігає за подіями із палацу і підтримує протестувальників. 

"Весь світ дивиться на нас і сьогоднішні виступи показують настрій і цілеспрямованість грузинського народу. Це найбільша сила, щоб виграти багаторічну боротьбу, яка закінчується на виборах, щоб Грузія ніколи не була Росією", — зазначила вона.

Зурабішвілі також звернулася безпосередньо до молодих людей, які виступили проти законопроекту "Грузинської мрії".

"Дайте спокій двері парламенту, там більше нічого не відбувається. Цей закон уже ухвалено у другому читанні, і наша боротьба — це вже практично не цей закон, наша боротьба — це вибори та скасування всіх законів, які нещодавно були прийняті урядом і які відводять нас від європейського шляху", — сказала лідерка Грузії.

Зурабішвілі підкреслила, що нічого не буде вирішено біля дверей парламенту, окрім пускання газу та насильства, чого не варто допускати.

"Сьогодні Страсний тиждень, період, коли диявола не можна провокувати. Мирно залишатимемося на проспекті Руставелі, де ми ще раз покажемо світові, що таке Грузія і на що здатна молодь Грузії", — додала Саломе Зурабішвілі.

Законопроект "Про прозорість іноземного впливу": що відомо

У березні 2023 року засідання комітету парламенту Грузії з юридичних питань, де заявлено обговорення проектів закону про "іноагентів", розпочалося із сутичок між депутатами.

Як зазначалося, на початку квітня виконавчий секретар керівної партії "Грузинська мрія" Мамука Мдінарадзе заявив про повернення уряду до розгляду законопроекту про "іноагентів". Через повторне ініціювання законопроекту в Тбілісі відбулися акції протестів. Критики вважають його аналогом ухваленого у 2012 році в Росії законодавства про "іноагентів".

Грузинська влада каже, що нічого спільного з російським законом у представленому законопроекті немає. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наголосила, що накладе вето на закон про іноземних агентів у разі його ухвалення.

Своєю чергою ООН, Європа та США закликали уряд Грузії відкликати повторно ініційований законопроект про "іноагентів".

Нагадаємо, ввечері 30 квітня біля будівлі парламенту Грузії в Тбілісі відбулася чергова акція протесту проти ухвалення закону Про прозорість іноземного впливу або так званого закону про "іноагентів". Під час мітингу відбулися і сутички із правоохоронцями. Зокрема, силовики застосували проти мітингувальників сльозогінний газ і водомети. Через це протистояння із поліцейськими десятки людей постраждали. 

Крім того, пізніше стало відомо, що вночі 1 травня в Тбілісі на акції протесту проти закону про "іноагентів" спецназівці побили очільника найбільшої в країні опозиційної партії "Єдиного національного руху" Левана Хабеішвілі.

Нагадаємо, вже 1 травня парламент Грузії ухвалив скандальний закон про "іноагентів" у другому читанні. Таке рішення було ухвалено навіть попри багатотисячні акції протесту населення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.05.2024 09:39