Фото: росЗМІ

Пригожин фактично зруйнував "вертикаль влади" диктатора Путіна, — CNN

Ватажок приватної військової кампанії "Вагнера" Євген Пригожин, який у червні поточного року влаштував невдалий заколот у Росії, створив найбільше випробування для диктатора Володимира Путіна за більш ніж два десятиліття його правління. 

Зокрема, як йдеться в розслідуванні CNN, бунт Пригожина повністю підірвав вертикаль влади Путіна, оскільки під час заколоту президент РФ в телезверненні заявив, що на тих, хто встав на "шлях зради", чекає покарання, проте з ватажком "Вагнера" цього не сталося.

Журналісти вказують, що після так званого повстання керівник "вагнерівців" з'явився в кулуарах недавнього саміту Росія-Африка в Санкт-Петербурзі, потискуючи руку високопоставленій особі з Центральноафриканської Республіки. І хоч Пригожин останнім часом виходив на публіку виключно в камуфляжі, цього разу він обрав сорочку-поло та джинси.

Видання вказує, що викликає подив і те, як Пригожина не "прибрали" після вбивства російських військових і кількох збитих вертольотів ЗС РФ. Експерти вважають, що ватажок "Вагнера", як і раніше, має цінність для Путіна.

"Зв'язки Пригожина з Кремлем явно постраждали. Але оскільки після заколоту Путін втратив ще більше свого впливу, схоже, він вважає, що збереження Пригожина ще має якусь користь", — сказала директор Future Frontlines, розвідувальної служби в аналітичному центрі New America Кендіс Рондо.

За її словами, на цей час мережа підставних компаній Пригожина — найкраща страховка, яка є у Путіна, аби зберегти російську військову економіку. Однак навряд чи так буде завжди — врешті-решт "щось має статися".

"І є велика ймовірність, що коли це станеться, ми побачимо більш видовищні події ближче до кордону між Польщею та Білоруссю", — зазначає Рондо.

Як йдеться в матеріалі, також ще є плани Пригожина на країни Африки, де ПВК "Вагнера" вже провела серію операцій.

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов днями повідомив, що заколот "вагнерівців" на чолі з Пригожиним у Росії був заздалегідь узгоджений з диктатором Путіним. Для цього також залучили генералів.

Раніше Данілов спрогнозував ще один заколот у Росії із "походом на Москву". На його думку, російська влада у Кремлі вже повинна готуватися до цього.

Водночас журналіст-розслідувач Христо Грозєв вважає, що за наступні півроку Євген Пригожин може здійснити нову спробу військового перевороту в Російській Федерації. Не виключено також, що Володимир Путін захоче позбутися Пригожина.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.08.2023 01:45