Фото: росЗМІ

Путін міг наказати вбити "вагнерівця" Пригожина: в ISW назвали мотиви диктатора

Російський диктатор Володимир Путін майже напевно наказав російському військовому командуванню збити літак засновника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина. Таким чином глава Кремля помстився "вагнерівцю" за заколот 24 червня.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, представники російських збройних сил, особливо міністр оборони Росії Сергій Шойгу та начальник Генерального штабу генерал армії Валерій Герасимов, навряд чи могли стратити Пригожина без наказу Путіна. Вся російська політична сфера і безпека, ймовірно, розглядали подальше виживання Пригожина після повстання "Вагнера" як рішення Путіна.

Путін помстився Пригожину за приниження

Майже безапеляційний наказ Путіна російському міноборони збити літак Пригожина, ймовірно, є публічною спробою відновити своє панування та помститися за приниження, яке збройне повстання групи "Вагнера" 24 червня завдало Путіну та російському міноборони. Путін, зокрема, відвідав концерт, що транслюється по телебаченню, на честь 80-річчя Курської битви приблизно в той час, коли російська протиповітряна оборона збила літак Пригожина. Присутність Путіна на концерті, що транслюється по телебаченню, відобразила спогади про те, як радянське державне телебачення показувало "Лебедине озеро" по телебаченню в серпні 1991 року, коли Радянський Союз розпався.

Російські джерела зазначають, що минуло рівно два місяці з початку збройного заколоту "Вагнера", в ході якого найманці збили кілька російських гелікоптерів і вбили щонайменше 13 російських військовослужбовців. Рішення використати російську ППО як метод вбивства Пригожина дозволило російському міноборони безпосередньо помститися за один із найбільш смертоносних днів для російської авіації з початку повномасштабного вторгнення. Путін переніс серйозне приниження через те, що не зміг зупинити повстання Вагнера, сподівався, що Лукашенко зупинить марш Пригожина, і не зміг покарати військовослужбовців "Вагнера", відповідальних за збитий російський літак 24 червня.

Повідомляється, що поведінка Путіна під час повстання турбувало його найближче оточення з приводу його здатності підтримувати свій режим, а директор ЦРУ Вільям Бернс повторив аналогічні спостереження щодо суджень Путіна та його відстороненості від подій. Бернс також зазначив, що "Путін — головний апостол розплати", і цілком імовірно, що Путін чекав, щоб створити належні умови, щоб нарешті помститися Пригожину, не виявляючи при цьому імпульсивності чи надмірної реакції. Путіну потрібно було зробити показну помсту Пригожину не тільки для того, щоб довести, що він не слабкий лідер, а й для того, щоб підтримати свою армію, яка, на думку багатьох росіян, не побачила справедливості щодо подій 24 червня.

Що відомо про авіакатастрофу у Тверській області РФ

Ввечері 23 серпня у мережі почали масово поширювати відео падіння літака у Тверській області Росії. Пізніше з'ясувалося, що це був бізнес-джет Embraer Legacy 600, який належав засновнику ПВК "Вагнера" Євгену Пригожину. Сам він нібито перебував на борту.

Пізніше російський державний телеканал "Росія 24" повідомив, що засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин таки загинув під час авіатрощі. Це перше офіційне повідомлення з приводу смерті терориста. Як інформують очевидці, перед падінням літака вони почули два вибухи й вважають, що його збили системи протиповітряної оборони. Пропагандистські Telegram-канали пишуть, що теракт є однією з версій, яку вже розглядають правоохоронці.

Водночас Слідчий комітет РФ порушив за фактом авіаційної події у Тверській області кримінальну справу, передбачену ст. 263 КК РФ (порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту).

За даними білоруського підпілля, увечері 23 серпня відбувається згортання частини таборів "вагнерівців" у Білорусі. "Вагнерівці" нібито намагаються залишити Білорусь на тлі новин про загибель їхнього лідера.

Нагадаємо, Федеральне агентство повітряного транспорту Росії (Росавіація) підтвердило, що на борту літака, який 23 серпня ввечері розбився у Тверській області РФ, перебував керівник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин та його помічник Дмитро Уткін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.08.2023 07:09