Фото: соцмережі

Рада спростила порядок призначення пенсій певній категорії українців

Верховна Рада спростила отримання пенсій для деяких громадян. Зокрема, документ стосується тих, хто проживає на тимчасово окупованих територіях або на територіях ведення бойових дій.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За ухвалення законопроекту №8198 в цілому проголосували 274 депутати.

Документ передбачає, що люди, які проживають на окупованій території або в зонах ведення бойових дій, із незалежних від себе причин не можуть безпосередньо звернутись до Пенсійного фонду України, оскільки його органи не можуть там працювати.

"А через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду подати заяву та підтверджувальні документи можливості немає у зв'язку із відсутністю на окупованих територіях інтернет-зв'язку та українського мобільного зв'язку. Таким чином, зазначені особи з об'єктивних причин позбавлені можливості звернутись по призначення пенсії у встановленому станом на даний час порядку", — йдеться у пояснювальній записці.

Ухвалені зміни до закону передбачають, що на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування, пенсія за віком або з інвалідності людям, які проживають на окупованій території або в зоні ведення бойових дій, призначається з наступного дня після досягнення пенсійного віку або встановлення інвалідності, незалежно від строку звернення за пенсією.

Нагадаємо, у квітні збільшать виплати ще одній категорії пенсіонерів. Після березневої індексації пенсій перерахунок проведуть і для людей, які працюють і страховий стаж у яких збільшується.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 20.03.2023 17:21