Фото: freepik.com

Рада тимчасово скасувала штрафи за приховані офшори: нардеп назвав терміни

Верховна Рада скасувала штрафи за неподання звітів про контрольовані іноземні компанії (КІК) до завершення воєнного стану в Україні. Таке рішення прийняли 9 травня.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

"Штрафи за неподання звітів по КІКам були скасовані до кінця воєнного стану", — написав він у Telegram.

За його словами, ця правка була в законопроекті № 10168-2. Її підтримали 232 народні обранці.

Скріншот Telegram-сторінки Ярослава Железняка

Скріншот Telegram-сторінки Ярослава Железняка

Своєю чергою голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що ухвалені поправки не лише скасовують штрафи за неподання звітів про КІК до кінця воєнного стану, а також:

  • дозволяють надавати звітність щодо трансфертного ціноутворення, підготовлену за законодавством країни реєстрації КІК;
  • уточняють норму з врахування процентних витрат.

"Це те, про що просив бізнес на робочих групах по проекту № 8137 і про що ми домовились з Мінфіном", — написав він у Telegram.

Співвласник monobank Олег Гороховський заявив, що поправки до законопроекту — це результати роботи Ради підприємців під головуванням голови Офісу президента Андрія Єрмака.

"Щойно Рада проголосувала за правку, що переносить відповідальність за ненадання звітності про КІК та відповідальність за можливі наслідки після надання такої звітності на період після закінчення військового стану. Цей проект спільно з Радою підприємців вів Андрій Єрмак та Юлія Свириденко. Ця тема непокоїла тих підприємців, які структурували свій бізнес із використанням іноземних компаній", — написав він у Facebook.

Варто зазначити, що 1 травня в Україні завершилася кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік. Разом з декларацією про доходи фізичні особи мали подати звіт про контрольовані іноземні компанії.

Нагадаємо, українці подали понад 120 тисяч декларацій про доходи за 2023 рік. Загальна сума — понад 80 мільярдів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.05.2024 16:51