Фото ілюстративне зі соцмереж

Рада ухвалила в цілому законопроект про мобілізацію засуджених

У середу, 8 травня, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про мобілізацію засуджених осіб. Це рішення підтримали 279 народних обранців.

Про це повідомив народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко, який є співавтором цього законопроекту.

"Верховна Рада дозволила деяким категоріям ув'язнених мобілізуватися до лав ЗСУ. Законопроект №11079-1 ухвалено у другому читанні 279 голосами", — написав він у Telegram.

Гончаренко підкреслив, що він давно "відстоював позицію, щоб ув'язнені за нетяжкі статті мають отримати право на захист своєї батьківщини та реєстрував відповідний законопроект.

"Треба дати можливість засудженими воювати, якщо вони хочуть", — наголосив нардеп.

Не будуть мобілізовані засуджені, які скоїли такі злочини:

  • тяжке умисне вбивство;
  • зґвалтування;
  • сексуальне насильство;
  • злочини проти основ національної безпеки.

Своєю чергою народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк заявив, що із законопроекту частково прибрали ризики по антикорупції, на яких наголошував Антикорупційний комітет.

"Зокрема, право мобілізуватися з тюрми прибрали для депутатів та частини топ-корупціонерів (з виключеннями), а також винним у тяжких злочинах (на кшталт вбивства, зґвалтування)", — зазначив він.

Скріншот Telegtam-сторінки Ярослава Железняка

Скріншот Telegtam-сторінки Ярослава Железняка

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк заявила, що засуджені, яких залучать до служби у ЗСУ, зможуть бути сержантами та офіцерами, а не просто рядовими солдатами. 

Нагадаємо, 8 травня Верховна Рада проголосувала за продовження терміну дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.05.2024 15:15