Фото: ілюстративне. Джерело: biz.today.ua

Рада ухвалила закон про індивідуальні освітні траєкторії: що зміниться для студентів

У вівторок, 23 квітня, Верховна Рада ухвалила закон про індивідуальні освітні траєкторії та вдосконалення процесу навчання у вищих навчальних закладах. Він передбачає посилення автономії університетів та інші норми.

Про це повідомив міністр освіти та науки України Оксен Лісовий. 

"Верховна Рада ухвалила закон про запровадження індивідуальних освітніх траєкторій — 306 голосів за", — написав він у Facebook.

Фото: Facebook міністра освіти

Фото: Facebook міністра освіти

Лісовий пояснив, що цей закон — є "складовою комплексної трансформації системи вищої освіти, яку розпочали заради підвищення якості освіти в університетах". Ключова ідея цього документа — створити більше можливостей та дати більше свободи студентам.

Згідно з законом, студенти зможуть самостійно регулювати темп і тривалість навчання, а також, за потреби, змінювати спеціальність після року чи півтора навчання, завдяки запровадженню міждисциплінарних освітніх програм на бакалаврському рівні.

"Тобто, якщо на момент вступу людина ще не визначилася зі спеціальністю, на якій хоче навчатися, вона зможе спершу вступити на міждисциплінарну освітню програму в межах однієї або декількох галузей знань. А тоді, після першого курсу, вже ухвалити остаточне рішення щодо спеціальності або здобувати міждисциплінарну освіту", — підкреслив міністр.

До того ж студенти-контрактники самостійно зможуть визначати тривалість навчання в університеті.

"Так, хтось зможе завершити чотирирічну бакалаврську програму за три роки або навпаки — поєднати навчання з роботою і завершити необхідні 240 кредитів ЄКТС за шість-вісім років", — пояснив Лісовий.

Водночас буде посилена автономія університетів. Тобто заклади зможуть самостійно визначати інструменти для досягнення встановлених стандартом компетентностей з нерегульованих спеціальностей.

"Стандарти вищої освіти оновлюватимуться впродовж наступних місяців, що вже давно на часі. А в цих стандартах з’явиться більше вибірковості, що зрештою збільшить конкуренцію в університетах — кращі викладачі з інноваційними курсами отримають більше можливостей, а студенти — вищу якість", — зазначив посадовець.

Лісовий наголосив, що ці зміни наближають Україну до європейських стандартів вищої освіти та є "важливим кроком на шляху якісної трансформації держави через освіту".

Нагадаємо, до рейтингу найкращих університетів у світі увійшли 11 українських вишів. Серед них — Київський національний університет імені Тараса Шевченка та "Львівська політехніка".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.04.2024 16:25