Микола Сольський. Джерело: Мінагрополітики України

Рада звільнила скандального міністра Сольського: його підозрюють у махінаціях із землею

У четвер, 9 травня, Верховна Рада звільнила Миколу Сольського з посади міністра аграрної політики та продовольства України.  Він є головним фігурантом у гучній справі про махінації із землею.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Відповідне рішення підтримали 273 народні депутати. один голос був "проти", утрималися — 11.

Голосування за відставку Сольського. Джерело: Telegram-канал Ярослава Железняка

Голосування за відставку Сольського. Джерело: Telegram-канал Ярослава Железняка

Справа Миколи Сольського

Національне антикорупційне бюро 23 квітня викрило міністра аграрної політики та продовольства України Миколу Сольського на заволодінні державною землею на 291 мільйон гривень. Правоохоронці не вказували його прізвище, однак, за даними ЗМІ, йдеться саме про Сольського. Слідство встановило, що до складу злочинної групи на чолі з топ-посадовцем входили службові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів — так звані куратори.

Учасники злочинної схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два державні підприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Відтак, через відсутність відповідних документів обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок. Далі ці ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю.

Водночас умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання. 

Внаслідок незаконної оборудки у 2017-2021 роках учасники схеми заволоділи 1 250 земельними ділянками загальною площею 2 493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 мільйон гривень. Крім того, фігуранти здійснили спробу заволодіти 3 282 га землі вартістю близько 190 мільйонів гривень, однак правоохоронці зірвали плани зловмисників.

Відомо, що 25 квітня Сольський написав заяву на звільнення. 26 квітня ВАКС обрав Сольському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 24 червня із можливістю внесення застави у 75,7 мільйона гривень. Того ж дня за нього внесли заставу — й він вийшов з-під варти.

Нагадаємо, що заступник міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич фігурує у справі про махінації із землею разом із міністром Миколою Сольським. У четвер, 9 травня, йому обрали запобіжний захід.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.05.2024 11:43