Фото: poglyad.tv

"Рамштайн-14": про що домовилися учасники та яку зброю отримає Україна

У вівторок, 18 липня, відбулася вже чотирнадцята зустріч партнерів України у форматі "Рамштайн", яка проходила в онлайн-режимі. Одними з головних тем засідання Контактної групи стали оборона України та забезпечення нашої армії всім необхідним озброєнням.

Бронетранспортери для України

Україна отримає партію бронемашин M113 від трьох європейських країн. Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен заявила, що ЗСУ отримають їх від Нідерландів, Люксембургу та Бельгії. Вона зауважила, що ця броньована гусенична машина, крім іншого, допомагає безпечно перевозити солдатів.

"Так ми підтримуємо піхоту на землі", — додала Оллонґрен.

Україна також отримає необхідні запчастини. Техніка надійде у розпорядження ЗСУ найближчим часом.

Допомога від США

Сполучені Штати Америки найближчими днями оголосять про чергову військову допомогу для України. Це вже 42-ий пакет підтримки американських союзників від початку повномасштабного російського вторгнення Російської Федерації.

До цього пакету можуть увійти засоби протиповітряної оборони виробництва L3Harris Technologies під назвою VAMPIRE. Також планується надати два різних типи баражуючих боєприпасів: дрон Phoenix Ghost виробництва AVEVEX, приватної компанії в Каліфорнії, і Switchblade — виробництва AeroVironment Inc.

Крім того, Україна отримає значну кількість протибезпілотних систем виробництва австралійської DroneShield Ltd, а також радари, датчики і системи аналізу.

Про що домовилися союзники під час засідання "Рамштайну"

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що учасники "Рамштайну-14" обговорили нарощування виробництва боєприпасів для України в межах ініціативи Євросоюзу, а також на рівні двосторонніх домовленостей.

"Такі ініціативи чітко демонструють, що члени цієї Контактної групи продовжують задовольняти нагальні потреби України та водночас працюють над тим, щоб Україна отримала те, що їй потрібно в довгостроковій перспективі", — додав міністр оборони США.

Крім того, під час зустрічі йшлося про забезпечення України додатковими потужностями протиповітряної оборони, а також боєприпасами.

"Я попросив наших друзів надалі ретельно перевірити, що вони мають у своїх запасах озброєнь", — сказав Остін.

Разом з тим партнери України розглядали питання підготовки практичних тренувань українських пілотів на винищувачах F-16.

"Ми заслухали співголів коаліції з тренування на літаках F-16, Данії та Нідерландів. Вони продовжують розвивати комплексний план навчання, щоби допомогти окремим дуже охочим українським пілотам навчитися керувати літаками четвертого покоління", — зазначив очільник Пентагону.

Нагадаємо, під час вступного слова на відкритті засідання "Рамштайну-14" Ллойд Остін заявив, що контрнаступ ЗСУ є ключовим моментом у війні. Крім того, він запевнив, що США і надалі підтримуватимуть українське військо у боротьбі із російськими загарбниками.

Водночас міністр оборони України Олексій Резніков закликав очікувати на "хороші новини" за підсумками майбутньої зустрічі "Рамштайн". Він обговорив зі своїм американським колегою Ллойдом Остіном ситуацію на фронті, подальші кроки контрнаступальної операції та "інші актуальні питання".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.07.2023 21:59